Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Pánik a maszk miatt

Létrehozva:

Járványokkor a szervátültetettek nagy veszélyben vannak, ezért hordanak maszkot.

„Egy idősebb hölgy meglátta a maszkot, ráripakodott, hogy azonnal hagyja el a boltot. Hogy képzeli, hogy így közlekedik! Terjeszti a vírust!” olvasható abban a történetben, amelyet egy transzplantált írt a férjéről. A férfi maszkban ment be egy üzletbe vásárolni azért, hogy a tömegből ne hurcoljon haza semmilyen kórokozót a feleségének.

A szervátültetettek olyan gyógyszereket szednek, amelyek nagyon meggyengítik az immunrendszerüket, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki. Viszont ők így fokozottabban ki vannak téve a fertőzéseknek, védeni kell magukat. Ezért hordanak maszkot – nem csak most, hanem mindig, ha járványos időszak van. Akár az életük is múlhat rajta.

Ugyanakkor a Facebookon olvasni olyan beszámolókat, amelyek szerint a maszkos szervátültetettet kérdőre vonták, miért megy emberek közé.

Érdemes tudatosítani magunkban, hogy az újszervesek magukat védik a maszkkal, nem a többieket, mondja Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy nekik nincs arról tudomásuk, hogy tömegesen inzultálnák a szervátültetetteket a maszkviselés miatt.

Legnépszerűbb cikkeink