Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

MÁV: jöhet az új jegyfoglalási rendszer

Létrehozva:

Megváltozik a húszéves gyakorlat, és nemsokára a nemzetközi vonatokra is vehetünk majd jegyet online.

A MÁV jelenlegi belföldi helybiztosítási rendszere két évtizede üzemel, és bár az üzleti igényekhez igazodva már többször továbbfejlesztették, egyre kevésbé felel meg az utazási igényeknek. A vasúttársaság kérdésünkre azt írta, először az ablak melletti helyeket adják el a vonaton, és ha ezek elfogytak, akkor jön a többi. Ebből következhet, hogy a kocsik zsúfoltsága valamelyest egyenetlen, illetve ha már elfogytak az ablakos helyek, akkor nem kapunk egymás mellé két jegyet, ha párosan vonatoznánk.

Eddig a német vasút rendszerét bérelték

A MÁV szerint, ahogy a pénztárban, úgy a telefonos alkalmazásban is lehet egymás mellé helyet foglalni, ha pedig az ilyen ülések már elfogytak, automatikusan az egymáshoz legközelebbi helyeket értékesítik. „Márpedig az intercityk többsége bőven 50 százalékosnál magasabb kihasználtsággal közlekedik – mondta Gyöngyösi Máté közlekedési szakértő –, sőt a péntek délutáni vagy a vasárnap esti vonatokra gyakran már előre elfogynak a helyjegyek, így megeshet, hogy elfogyhatnak az egymás melletti ülések is.” A MÁV szerint azonban ez a probléma kevéssé jellemző.

Azt is sokan tapasztalták, hogy külföldi utazás esetén még mindig el kell menni valamelyik nagy pályaudvarra, és be kell állni a sorba. Sok vonatra ráadásul még az árat sem lehet megnézni online, sőt kollégánk tapasztalata szerint a MÁV még telefonon sem tudta megmondani, hogy akár az interneten feltüntetett akciós jegytípusból van-e még az adott, németországi vonatra, hanem be kellett mennie személyesen. Ennek oka, hogy a MÁV-Startnak nincsen nemzetközi foglalásokat kezelő szoftvere, ezért a német vasút (DB) helybiztosítási rendszerében kezelik a foglalásokat, a használatért pedig szolgáltatási díjat fizetnek. A vasúttársaság kérdésünkre azt válaszolta, hogy teljesen új helybiztosítási rendszer kifejlesztésén dolgoznak, amit várhatóan egy éven belül használatba is vehet az utazóközönség. A munkának gyors jele is lesz, a Budapest–Bécs viszonylaton elérhetővé válik az online jegyvásárlás, várhatóan 2020 második negyedévében.

Az okostelefonok már sokszor segítenek

A MÁV egyébként sokat fejlesztett jegyrendszerén a közelmúltban: múlt pénteken jelentette be, hogy már nemcsak az android, de az iPhone-felhasználók is vehetnek bérletet a vasúttársaság telefonos applikációjában, a szentendrei HÉV-re pedig kiegészítő bérlet is vásárolható.

Tavaly június óta egyébként az összes HÉV-vonal Budapesten kívüli szakaszára lehet online kiegészítő jegyet venni. A vasúttársaság belföldi elektronikus jegyvásárlási rendszere már több mint 8 éve működik, míg a BKK mobiljegyét csak tavaly júniusban lehetett először használni, a 100E járaton.

Zelki Benjámin

Legnépszerűbb cikkeink