Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megrohamozták a megszűnő OKJ-s képzéseket

Létrehozva:

Fotó: AFP / Getty Images

Több kedvelt szakmát már csak idén lehet OKJ-s képzéseken elsajátítani. Utána marad a 2-3 éves szakmunkásképző.

Év végéig van még lehetőség arra, hogy pár hónap alatt piacképes végzettséget szerezzen valaki az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) felnőttképzésein. Ezeknek a tanfolyamoknak a szakmai vizsgáját 2022. december 31-ig kell lebonyolítani. Idén szeptember 1-től 177 szakma és 25 kulturális, valamint művészeti OKJ szakképesítés már csak iskolarendszerben lesz indítható, 76 részleges szakképesítés viszont csak iskolarendszeren kívül. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint az OKJ-t felváltó Szakmajegyzék illeszkedik az európai uniós normákhoz. Jelenleg mintegy 750 szakképzés folyik OKJ-s rendszerben.

„A tanfolyamok most utoljára végezhetők el ilyen gyorsan, ezután marad a szakmunkásképző és 2-3 év iskolapad minden nap.”

– Nem gondoljuk, hogy a működőképes felnőttképzésben tanulható szakmákat 2-3 éves szakmunkásképző iskolákba kell helyezni – nyilatkozta lapunknak a Minerva Felnőttképző Központ egyik munkatársa. „Az embereknek munka és család mellett szinte kivitelezhetetlen lesz elvégezni egy szakmát ilyen feltételek mellett.”

A Minervánál már a tavalyi döntés óta érzékelik, hogy sokkal többen jelentkeznek a képzésekre, mint azelőtt, de felkészültek a helyzetre. Ugyanez a helyzet a Mátrix Oktatási és Vizsgaközpontnál is, náluk is jelentősen megnövekedett az érdeklődés a megszűnő tanfolyamok iránt, de ők szeptemberre várják a jelentkezési rohamot.

A felnőttképzők igyekeznek mindenkit megnyugtatni, hogy bár jövőre várhatóan több felkapott képzés is megszűnik, a korábban megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el.

– A korábbi OKJ-t a szakképzés megerősítésének részeként egy új, keresletvezérelt, a piaci igényeket jobban kiszolgáló, rugalmas rendszer váltja fel – írta lapunknak az ITM Kommunikációs Főosztálya. „A piaci szereplők továbbra is indíthatnak olyan képzéseket, amelyeket a szakmajegyzék nem tartalmaz, viszont a gazdasági környezet, a vállalkozások igényelnek. Iskolarendszerű oktatás formájában két szakma megszerzése ingyenes, és a felnőttoktatásban változatlanul megmarad a nappali rendszer mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége.”

Tar Zsuzsanna

Legnépszerűbb cikkeink