Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hetente egy kutyatámadás történik

Létrehozva:

Fotó: Martin Bernetti / AFP

Kis mértékben csökkent a kutyatámadások száma az elmúlt években.

Két kutya a földre lökött és folyamatosan marcangolt egy 82 éves helybeli férfit január végén, Nagykanizsán. Az állatok egy kutyafuttatóból szabadultak ki, még a gazdájuk sem tudta megfékezni őket. A megvadult ebeket csak a hamar kiérkező rendőröknek sikerült leszedni az idős férfiről, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Az állattartóval szemben a rendőrök gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés gyanúja miatt indítottak eljárást, a kutyákat pedig elszállították megfigyelésre.

Emlékezetes, idén január közepén egy elszabadult kutya rátámadt egy nőre és annak kutyájára Csepelen. A nő karja eltört, ujját össze kellett drótozni. A szemöldökét is összevarrták, a kutyája lábát pedig amputálták.

1999-ben született törvény a pitbullról és keverékeinek tartásáról. Ezen kutyák tartása és behozatala engedélyhez kötött. 2011-ben négy halálos kutyatámadás is történt, ezért 2012-ben került bele a szabálysértési törvénybe a kutya felügyelet nélküli hagyásának szankciói például játszótéren, erdőben, amelyért helyszíni bírság szabható ki. A kormány 2019-ben kinyilvánította, a meglévő szabályok elég szigorúak, nem tervezik a további szigorítást. Holott az utóbbi évek adatai szerint a kutyatámadásokból még mindig körülbelül heti egy történik az országban, és a számok csak lassú csökkenést mutatnak.

A rendőrség részéről hangsúlyozták, hogy az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket. Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (az ENYÜBS) nem a kutyatámadásokra vonatkozóan gyűjt adatot, hanem azokra a bűnesetekre, ahol az elkövetés eszköze kutya volt.

Csikász Brigitta

Legnépszerűbb cikkeink