Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megint lehet téli olimpia Szarajevóban

Létrehozva:

Fotó: AFP

Ha nem is teljes mértékben, de megeshet, hogy a háború sújtotta bosnyák fővárosba visszatér a téli olimpia.

Harminchat évvel ezelőtt, február 8-19. között rendezték az első téli olimpiát szocialista országban. A 14. téli olimpiai játékokat, jókora meglepetésre a jugoszláviai Szarajevó kapta. Sokan szkeptikusak voltak és meglepődtek a döntés után. A megnyitó előtt elkerülte a hó a várost, majd február 8-án leszakadt az ég, eszméletlen hólapátolásba kezdett a lakosság és a néphadsereg. De annyi csapadék esett, hogy egyes nyugati tudósítók már azt írták, hogy a délszláv játék lehet az első téli olimpia, amely a tél miatt marad el. Az időjárás a későbbiekben is okozott fejtörést, annyira heves volt a havazás. Végül egyetlen szám sem maradt el, de a hó a Jahorinán lehetetlenné tette az edzést. A 14. téli olimpiát, amelyen 49 ország 1272 sportolója vett részt, még ma is az egyik legjobbnak tartják.

Jugoszlávia szétesése a ’90-es években aztán komoly nyomokat hagyott a városon és az olimpiai helyszíneken is. Szinte mindegyik szarajevói sportlétesítmény kapott találatot a szerbek és a bosnyákok ágyúzása során. Pedig stratégiai jelentősége nem sok volt egyiknek sem, az olimpia létesítményekből bunkerek, harcállások lettek. A blokád alá vont városban például annyi volt a holttest, hogy a sírkertek megteltek, így kénytelenek voltak az olimpiai stadion közepébe temetni. Az 1984-es téli játékok sísáncait, ahonnan Matti Nykänen első aranyát szerezte, orvlövészek foglalták el, amit aztán a bosnyákok lőttek. Mára a sísánc végét le is zárták, nehogy bárki megpróbáljon ugrani.

De könnyen lehet, hogy hamarosan megint megnyitják az ugrópályát. A 2022-es téli játékokat Peking, a 2026-ost Milánó és Cortina d’Ampezzo közösen rendezi. A 2030-asra Szapporó már jelentkezett, s Barcelona lehet a másik. És utóbbi miatt került képbe megint Szarajevó. A katalánok ugyanis bosnyákokat választanák partnerül, mint a síugrás házigazdája.

– Nem tudtuk jól kihasználni az olimpiai örökséget, de Barcelona sikerével lehetőséget kaphatunk arra, hogy ezen változtassunk – mondta Izet Raggio, Bosznia-Hercegovina Olimpiai Bizottságának elnöke.

Alfred Bosch katalán külügyminiszter a napokban hivatalos úton járt a Balkánon, s ekkor is hangsúlyozta, mennyire jó a két nép között a kapcsolat.

– Ők mellénk álltak, amikor szükségünk volt rájuk, most mi segítünk nekik ezzel az olimpiai felajánlással, lehetőséggel – nyilatkozta Bosch a catalannews.com-nak.

Szóval, ha Barcelona kapja a 2030-as téli játékokat, akkor visszatér az olimpia az utóbbi évtizedekben sokat szenvedett és elszegényedett Szarajevóba.

Kiss B. László

Legnépszerűbb cikkeink