Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Volt bátorsága

Létrehozva:

Sokak szemében mostanra vált nagyformátumú politikussá Gyurcsány Ferenc! Akkor, amikor az Egyenes Beszéd című műsorban Rónai Egonnak azt mondta: a legalázatosabb és legbátrabb támogatója lesz a következő kormánynak, amelynek minden bizonnyal nem lesz tagja, és így minden bizonnyal nem lesz annak miniszterelnöke sem. Hozzátette: noha van benne egy erős ambíció, és tudja, hogy őt sokan szeretik, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy sokan nem kívánják, hogy ő vezesse a következő kormányt.

Mi történhetett a háttérben? Hogyan jutott el idáig az immár 58 éves Gyurcsány, aki kormányfőként anno, Chirac francia elnök magyarországi látogatásakor a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén nagy hévvel magyarázta az SZDSZ-es egészségügyi miniszternek, Molnár Lajosnak – aki perspektivikus uniós alternatívákat vázolt fel előtte –, hogy: „nem érted, hogy én nem akarok semmi más lenni csak Magyarország miniszterelnöke?” Hány év megannyi kudarca, és ellenpontként az utóbbi időben hány hónap DK-s sikere kellett ahhoz, hogy belássa: pártja, és pártjának káderei csak akkor szólhatnak bele 2022-ben az ország irányításába, ha nem ő akar a No.1 lenni, ha képes arra, hogy hátrébb lépjen a tűzvonalból.

Ki beszélhette rá vajon a döntésre? Felesége az uniós minimálbérért anyatigrisként küzdő Dobrev Klára? Barátai vagy tanácsadói? Bárkinek és bárminek a hatására döntött így – jól döntött. Ennek a bejelentésnek a fényében vált érthetővé az évértékelőjében tett kijelentése: nem ragaszkodik egyetlen listához, lehet akár több is – igaz, ne feledje senki: a végén közösen kell kormányozni. Okafogyottá vált a hátralépés bejelentésével a jobbikos Jakab Péter hasonlata, hogy ő a közös tortában nem szereti a mazsolát, vagyis Gyurcsányt. Innentől kezdve ugyanis a tortában nem lesz mazsola! Noha a Momentum szerint korai még listákról beszélni, mostantól kezdve ők sem szabhatják meg a feltételt: amíg ott van az élen Gyurcsány, addig a DK-val semmi közöset.

Az egykori miniszterelnök ezzel a döntésével mindenki előtt szélesre tárta kapukat, miközben a maga számára becsukott egyet.

Bánó András

Legnépszerűbb cikkeink