Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Korlátlan légiósszám, jöhet a VAR

Létrehozva:

A nyártól változnak a szabályok a magyar labdarúgásban, jön a videobíró és a bérplafon, nem lesznek kettős rangadók, viszont mind a 25 játékos külföldi lehet a csapatok kereteiben.

Vitathatatlanul sokat változott a magyar futball az elmúlt tíz évben, amióta Csányi Sándor az MLSZ elnöke. Infrastruktúra-fejlesztés, finanszírozás, átlátható gazdálkodás – ezek voltak a fő irányok. Viszont a játék minőségében nem sikerült előre lépni. A 2020/21-es bajnokságban több lényeges változás is lesz. Az egyik ilyen, hogy 25 főben maximalizálják az NB I-es klubok keretének a létszámát, ezzel próbálja a szövetség a kevés percet kapó labdarúgók számát csökkenteni. A keretek száma kizárólag U19-es vagy annál fiatalabb futballistákkal növelhető. Ugyanakkor nincs limit, annyi külföldi jöhet, amennyi csak akar. Magyarán nem szabnak gátat annak, hogy az egész csapat, akár kispadostól, légiós labdarúgókból álljon. Az MLSZ ezt a döntést rábízza a klubtulajdonosokra. A szövetségben a produktivitási rendszer miatt nem félnek attól, hogy felborulna a jelenlegi, amúgy az európai átlagnak megfelelő hazai-légiós arány. Amúgy most még az NB I-ben 70-30 százalék az arány a magyar játékosok javára.

Annak érdekében, hogy a tehetséges fiatal játékosok ne torpanjanak meg a fejlődésben, ha nem tudják beverekedni magukat az első osztályú csapat kezdőjébe, kooperációval játszhatnak majd kölcsönben NB II-es csapatokban. A másodosztályban továbbra sem lehet légiósokat foglalkoztatni, illetve lehet, de akkor a klub elesik a szövetség 2,4 milliárd forintos normatív támogatásának ráeső részétől. Újdonság, hogy a nyártól már nem két, hanem csak egy U20-as játékos szerepeltetése lesz kötelező mérkőzésenként a másodosztályban.

Az NB I-es klubok normatív támogatási kerete az új idényben is 400 és 600 millió forint között alakul. A nyártól életbe lépő változások annyiban érintik majd a Magyar Kupa lebonyolítási rendszerét, hogy minden párharc egymeccses lesz, az alacsonyabb osztályú csapatok lesznek a pályaválasztók

Csányi Sándor szerint a következő időszak már nem elsősorban a fejlesztésről, hanem az előrelépésről és a magyar csapatok jobb szerepléséről szólhat. Ez abban is megnyilvánul, hogy Magyarország számára esély nyílik Európa-liga, illetve férfi Bajnokok Ligája-döntő rendezésére. Az elnök úgy látja, a pénzügyi szabályozás, a fizetési sapka, amely az amerikai sportok sajátja, Magyarországon egyelőre elképzelhetetlen.

Annál inkább van realitás a videobírónak. Az biztos, hogy ebben a bajnokságban már nem, de a következőben szeretné bevezetni itthon az MLSZ a videobírót (VAR), de nem csak rajtuk múlik a 12 kamerás rendszer kiépítése.

Kiss B. László

Legnépszerűbb cikkeink