Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem elmebeteg, de nincs eszénél, aki megöli a gyerekét

Létrehozva:

Fotó: police.hu

Az elmúlt hétvége legnagyobb tragédiája történt Tatabányán: egy apa vascsővel agyonverte két gyermekét, majd öngyilkos lett. Végh József kriminálpszichológus szerint egy átlagos, normakövető emberből aligha lesz gyermekgyilkos.

– Aki megöli a gyermekét, vélhetően utoljára követ el bűncselekményt. Vagy azért, mert feltisztult tudattal felméri tettét és utoléri a bűntudat, vagy mert ennek következményeként öngyilkosságot követ el – mondta a Pesti Hírlapnak Végh József kriminálpszichológus, akit a tatabányai kettős gyermekgyilkosságot követően kérdeztünk. Pénteken egy férfi megölte hét és kilenc éves gyermekét, majd önmagával is végzett. Bár a győri gyermekgyilkossággal párhuzamba állítható, hogy akkor követte el tettét az apa, mikor egyedül maradt a gyerekekkel, az ilyen gyilkosságok annyira szélsőséges esetek, hogy Végh szerint nem lehet mintakövetésről beszélni, mint ami például a hírességek elleni gyilkosságok elkövetőire jellemző.

A szakértő úgy véli, a gyermekgyilkossághoz elképesztő személyiségtorzulásnak kell történnie az elkövetőben, egy átlagos, normakövető emberből aligha lesz gyermekgyilkos. Jellemző, hogy valakiben hosszú évek traumái, életkörülményeinek megváltozása, valamint társas kapcsolatainak változása együttesen vezet arra, hogy ilyen súlyos tettet kövessen el egy érzelmi határhelyzetben. Ilyenkor egy szélsőséges helyzet szélsőséges reakciót szül.

(Fotó: Schumy Csaba / Puzzlepix)

„Pedig milyen rendes ember volt!” – Végh szerint ez a leggyakoribb reakció, amit egy gyilkossá lett ismerős vált ki. A háttérben az illető a frusztrációit nem tudta levezetni társadalmilag elfogadott formákban. Telítődik, így szélsőséges állapotba kerül, ezért háttérbe szorulnak a normák, és egy újabb trauma miatt borzasztó döntést hoz az elkövető – amire egyébként a környezete szerint sosem lett volna képes.

Végh szerint a gyermekgyilkosságok többsége annyira szélsőséges helyzet eredménye, hogy teljesen háttérbe szorul az elkövető öntudata. A tettes legfőbb célja, hogy a gyerekek meggyilkolásával hosszú, kínzó fájdalmat okozzon a másik szülőnek.

A tatabányaihoz hasonló családirtás tavaly december közepén történt Győrben, amikor a rácsok mögül szabaduló H. Gábor megfojtotta 13 éves nevelt lányát és 10 esztendős fiát. Mindeközben kisebbik lánya mesét nézett a másik szobában. A gyilkosságok elkövetése után H. Gábor felakasztotta magát.

Az önmagában is szörnyű eset azért kavart nagy indulatokat, mert H. Gábort azért ítélték öt év fegyházbüntetésre, mert egy kalapáccsal beverte neje koponyáját, majd többször meg is szúrta. Az asszony életveszélyes sérüléseket szenvedett. A férfinek nem kellett leülnie a büntetését, mert kedvezménnyel szabadult, és azért találkozhatott a gyerekekkel, mert szülői felügyeleti jogát nem vonták meg. Az ügy miatt Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentette, hogy kezdeményezi a feltételes szabadságra bocsátás szigorítását, valamint felülvizsgálja a szülői felügyelet és a kapcsolattartás joggyakorlatát is.

UGY-CSB

Legnépszerűbb cikkeink