Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Öngyilkossághoz vezethet a gyermekkori elhanyagolás

Létrehozva:

Fotó: Burger Phanie / AFP

Folyton bánatos, koszos, alultáplált. Ezek mind a bántalmazással felérő elhanyagoltság jelei lehetnek gyermekek esetén. Súlyos esetben a szülő bíróság elé is kerülhet.

A testi és lelki bántalmazás fogalmát az emberek többsége ismeri, azonban van egy másik, kevésbé közismert bántalmazási forma is. Az elhanyagolás szintén a lelki bántalmazás kategóriájába tartozik, és általában azért nehéz észrevenni, mert nincs, vagy csak kevés külső jele van. Hosszú távon azonban komoly problémát okoz a gyermek lelkivilágában. Nehéz meghúzni a különböző bántalmazási formák közötti határt.

– A fizikai bántalmazásnak egyértelmű jelei vannak, de lelki sebekben is megjelenik – magyarázza Standovár Sára gyermekpszichológus. – A lelki bántalmazásnak már többféle formája létezik. Ez a fajta erőszak, terror szinte ugyanolyan, mint a fizikai, hatásában talán még rosszabb is, mivel nincs nyoma, nehezebb észrevenni. Egyik változata az elhanyagolás, amikor lelki és fizikai értelemben is háttérbe szorul a gyerek. Szakértői szemmel akkor beszélünk elhanyagolásról, amikor a gyermeknek a kötődésre, a kapcsolatra, az érzelemkifejezésre és a figyelemre nincs meg a lehetősége. Ilyenkor sokat van egyedül, nincs kapcsolata a szülővel, nem beszélgetnek, így a gyerek nem tudja kifejezni az igényeit. Előfordulhat az is, hogy a gyerek jó családi körülmények között él, érzelmileg mégis elhanyagolt – mondja a szakértő.

– Ezek a gyerekek sokszor nem tudnak mit kezdeni az érzelmeikkel, így később, felnőtt korukban képtelenek kezelni a negatív impulzusokat, emiatt ezeket valamilyen eszközzel, alkohollal vagy szerencsejátékkal próbálják elnyomni. Az elhanyagolt gyerekeknél nagyobb valószínűséggel jelenhet meg a depresszió, vagy az öngyilkosság gondolata is – hívja fel a figyelmet a végzetes következményekre a pszichológus.

De hogyan lehet észrevenni egy olyan dolgot, ami igazából meg sem történik? Az szembetűnő, ha a gyerek nem kap elegendő és megfelelő minőségű ételt, ahogy az is, ha nincsenek tiszta ruhái. A lelki jeleket már nehezebb észlelni. A gyerek általában önbizalomhiánnyal küzd, mivel a szülőknek minden más fontosabb, mint hogy vele foglalkozzanak, ezért azt gondolja, hogy ő nem érdekes, értékes. A folyton szomorú, kedvtelen gyerek már okot ad arra, hogy elhanyagolásra gyanakodjon az ember. Az ilyen eseteket nem szabad félvállról venni, de szerencsére a jog és a gyámügy is foglalkozik az elhanyagolás problémájával. Ha valaki ilyet tapasztal, be is lehet jelenteni a gyámhivatalnál, így elindul az ügy kivizsgálása.

Zsigmond Viktória

Legnépszerűbb cikkeink