Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Siratják a pénzüket a gigacsalás károsultjai

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

A vád szerint hárommilliárd forintos kárt okozott százhetven embernek egy társaság, tagjai között egy ügyvéddel. Megtartották az előkészítő tárgyalást.

„Vicc az egész! Amíg a csaló kint éli a világát, és állítólag Porsche-val közlekedik, addig minket azonnal megbüntetnek, ha csak egy percet is mulasztunk a parkolási díj megfizetésével” – mondta Lukács Sándor a Pesti Hírlapnak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Lukács a hárommiliiárdos csalás károsultja, egyike a százhetvennek. Biztos abban, hogy semmit sem fog viszontlátni 65 millió forintjából. A pénzt azért adta oda, hogy kimentsék a banktól a svájci hitellel terhelt lakását.

A Lukács szerint Sz. Zoltán a csalás elsőrendű vádlottja – rajta kívül pedig még öt embert akar felelősségre vonni a vádhatóság. Sz. az IBH DEPO Ingatlanforgalmazó, Hitel és Biztosításközvetítő Zrt. vezérigazgatójaként banki jelzáloggal terhelt ingatlanokat kínált megvételre piaci ár alatt. A reális árnál 25-30 százalékkal olcsóbban megszerezhető lakásokra pedig bőven akadt jelentkező.

„Az még nem tűnt gyanúsnak, hogy nem közvetlenül az eladóval szerződtem egy 32 négyzetméteres, Szent István körúti lakásra, hanem egy közvetítő vállalkozással” – mondta egy másik károsult, Zsolt. Ő akkor kezdett aggódni, amikor Sz. Zoltán és egyik társa, K. Krisztina nem engedte, hogy a vételárból fennmaradt pár milliót közvetlenül a lakás tulajdonosának adja át. Aztán, amikor a korábban kifizetett tízmillió forintját nem kapta vissza, feljelentést tett.

Lassan haladt a nyomozás

A nyomozást 2016 nyarán a rendőrség kezdte el, de mivel a csalásban egy ügyvéd, B. Tibor is segédkezett, az ügy a Budapesti Nyomozó Ügyészségen (ma már Fővárosi Nyomozó Ügyészség) landolt, és jutott el tavaly a vádemelésig. Úgy tudjuk, a csalók tizenhat sértettet több százmillió forinttal károsítottak meg. Sz. Zoltán amúgy visszaesőnek számít, hiszen korábban már ült börtönben csalásért – öt évet húzott le fegyházban.

A károsultak közül többen attól tartanak, hogy nem fogják őket kártalanítani a hatóság tétlenkedése miatt. Ugyanis hiába nevezték meg IBH DEPO Zrt. vezetőjét a feljelentésekben, sokáig csak ismeretlen tettessel szemben nyomoztak, és mivel nem történt gyanúsítás, nem vettek vagyonelemeket sem zár alá. Pedig csak ezek révén remélhetik, hogy valamennyit visszakaphatnak a tőlük kicsalt összegből.

Méltatlankodó károsultak a bíróságon

A tárgyalásra nem ment el mind a százhetven károsult, de a terem így is megtelt. Bár a tárgyalóba nem ült be, de a bíróság folyosóján várakozott Horváth Éva, egykori szépségkirálynő, de arról nem akart beszélni, őt hogyan és mennyivel verték át.

Csikász Brigitta

Legnépszerűbb cikkeink