Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mi lesz a Fény utcai piaccal?

Létrehozva:

Minden ellene dolgozik: a magas árak, az online bevásárlás és a téli időjárás.

 

Szürke időket él a Fény utcai piac: pultok mögött didergő szürke árusok, a portékát méregető néhány vásárló jellemzi a hétköznapokat. A hangulat nem véletlen, a közelmúltban kiderült, hogy változtatások nélkül komoly veszélybe kerülhet a piac működése. Az elmúlt években a látogatók száma 30 százalékkal csökkent, a jelenleg is kiadatlan 15 üzlethelyiség évente 54 milliós veszteséget termel az üzemeltetést végző, az önkormányzat tulajdonában lévő cégnek.

– Hogy mire lenne szükség? Két falra a piac két végén, hogy ne fújjon át rajtam a szél, mert így én is fázom, meg a vevők is – mondja az egyik őstermelő. Megerősíti, hogy évről évre kevesebb a vevő és az árus is. – Á, a parasztok nem jönnek januárban – indokolják karcosan a piac egyik leglátogatottabb helyén, a sörözőben, hogy szerintük miért nincsen kiadva a helyek fele.

Néhány idősebb vásárló válogat a zöldségeseknél, több pultot is végigjárnak, megnézik, hol, mi olcsóbb. Kérdésünkre az árakat hozzák fel, szerintük amiatt csökken a piac forgalma. Az árusok a másik oldaláról nézik az árszínvonal és a forgalom viszonyát: évről évre csökkenő forgalom mellett kell kigazdálkodniuk a bérleti díjat és a közös költséget, ami az áraikra is hatással van.

– Változásra van szükség, mert a piac vezetése még mindig aszerint gondolkodik, ahogy évekkel ezelőtt mentek a dolgok – mondja az egyik üzlet bérlője, aki szerint a fizetőképesebb vásárlóközönség ma már szinte mindent házhoz szállít. – Ők akkor fognak újra megjelenni a piacon, ha élményt kapnak – vázol fel egy lehetséges kitörési pontot. Mint mondja, januárban újabb három üzlet húzta le a rolót.

– Kifejezett célunk az őstermelői piac megtartása – nyilatkozta Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester a Pesti Hírlapnak. Elsősorban a gasztronómiai profilt erősítenék, de lehetőséget biztosítanának a kézművesek és iparművészek megjelenésének is, és irodákat is kiadnának. A piacot működtető cég mellett kikérik a kereskedők és az őstermelők, a vásárlók és a piac környékén élők véleményét is február első szombatjain a piac területén.

Tálos Lőrinc

Legnépszerűbb cikkeink