Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kiábrándult ügynök elégtételt vesz

Létrehozva:

El vagyunk kényeztetve: John le Carré új könyve, az Ügynök a terepen gyakorlatilag a nemzetközi kiadással egy időben jelent meg magyarul. Az Agave már több mint tíz éve adja ki az egységes arculatú könyveket, és már csak néhány olyan akad, amire várhatunk: az eddig 25 kötetes életműből 18 megjelent.

Le Carré pedig 58 év írás után is friss, a szövegben, a történetsodrásban nyoma sincs rutinnak és manírnak. A legújabb könyv is olyan, mint Le Carré: szellemes és aktuális. És dühös.

Nat, a brit hírszerzés 47 éves tisztje hazatér utolsó kiküldetéséből, és nem ismer rá az országra, amelyért évtizedeken át igyekezett mások titkait ellopni. Amíg távol volt, az Egyesült Királyság népe a Brexit mellett döntött, ez pedig sebet ejtett a társadalom kötőszövetén, és hatalmas felfordulást okozott.

Ám mint Le Carré könyveiben általában, itt sem az egyébként pontosan és hézagmentesen összerakott történet számít. Hanem az ember, az ügynök. A kételyei, a kiábrándultsága, a csömöre és csalódottsága. Az, hogy úgy dönt, mielőtt véget vetnek karrierjének a törtetők, az önzők és a fiatalok, még egy utolsó művelettel bizonyít. Akkor is, ha ezért elveszít szinte mindent.

Le Carré 88 éves, és állítólag korábban már bejelentette, hogy ez a regénye lesz az utolsó. Ám egy interjúban azt is mondta, hogy lételeme az írás, akkor él, ha ír. Volt hírszerzőről lévén szó, nem tudhatjuk, mikor mondott igazat.

MJ

Legnépszerűbb cikkeink