Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Európa egyik legveszélyesebb vasútja a magyar

Létrehozva:

Az uniós statisztikák Európa egyik legveszélyesebbjeként tartják számon a magyar vasútvonalakat, de a MÁV szerint tévednek.

 

Nálunk történik a harmadik legtöbb vasúti közlekedési baleset az Európai Unióban, 2018-ban 162. Csak a német és lengyel vasút előz meg minket. Azonban míg a német vasúton a 302 eset 42 ezer kilométernyi, Lengyelországban pedig a 275 eset 22 ezer kilométernyi pályán oszlik el, a magyar vasút csak nyolcezer kilométer hosszú, vagyis arányaiban itt több a baleset.

A hazai hálózaton 2018-ban nyolc kisiklásos baleset történt, illetve 33 karambol a vasúti átkelőhelyeken, ezzel az elsők vagyunk az Unióban. A nyolc hazai tűzeset ezüstérmet hozott Magyarországnak, míg a 109 mozgó jármű által okozott személyi sérüléses baleset bronzérmet ért.

A MÁV szerint csalóka a statisztika, saját adataik szerint 140 esemény érintette őket. Az állami cég hangsúlyozta, hogy a vasúti a legbiztonságosabb utazási mód, sok éve nem volt nálunk utas halálával járó baleset.

Hódosi Lajos, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület vezetője szerint a felújításoknál jobban figyelni kell a biztonsági szempontokra. A rossz adottságú vasúti átjárókat fel kell számolni, és ahol több a baleset, sorompókat kell felszerelni.

WT

Legnépszerűbb cikkeink