Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Novák Katalin döntése volt a kegyelem, állítja Orbán politikai igazgatója

Létrehozva:

„Tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök döntését” – ezt nyilatkozta a miniszterelnök politikai igazgatója a sajtónak a háromnapos kihelyezett kormányülés helyszínén Orbán Balázs, ugyanakkor nem zárta ki, hogy törvénymódosítást hoznak arról, hogy a kegyelem indoklása nyilvános legyen a jövőben.

Novák Katalin nagy botrányt kavart kegyelmi ügyéről a hvg.hu kérdezte Orbán Balázst a kormányülés helyszínén, Sopronbánfalván. A miniszterelnök politikai igazgatója nem zárta ki, hogy szándék esetén legyen párbeszéd az államfői kegyelmek indoklásainak nyilvánosságra hozataláról.

Amint a lap írja: a kormány tagjai eddig nem nyilatkoztak a kérdésben – már csak azért sem, mert vasárnap óta, zárt falak mögött folyik a háromnapos kihelyezett kormányülés.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Momentum aktivistái tiltakozásképpen megafonból játszották el a kormányülés helyszínén Orbán Viktor szavait, melyeket még a Kaleta-üggyel kapcsolatban mondott.

A hvg.hu helyszíni tudósítója a kormányülésről távozó Orbán Balázstól tudta megkérdezni, helyes döntésnek tartja-e a kormány, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének kegyelmét. A miniszterelnök politikai igazgatójnak válasza szerint ők

tiszteletben tartják a köztársasági elnök döntését.

Hozzátette azt is, hogy mindez egy jogi mérlegelési kérdés. Ugyanakkor furcsának tartja azt a politikai balhét, amit „főleg azok csinálnak, akik egyébként az általunk beterjesztett pedofilok ellen javasolt törvénymódosítást leszavazták”.

Arra a kérdésre, tudnák-e támogatni azokat az ellenzéki törvénymódosítási javaslatokat, melyek azt kérik, hogy legyen nyilvános a kegyelmi döntések indoklása, valamint pedofilok segítőinek ne lehessen kegyelmet adni, Orbán Balázs annyit mondott: „Ez egy több mint 30 éves alkotmányos eljárás, de ha erre van módosítási szándék, akkor érdemes felülvizsgálni, és beszélni róla.”

Mindez azonban attól is függ, összefér-e a magyar alkotmányos berendezkedéssel, amiben már nem biztos.

Novák Katalin: pedofiloknak nincs kegyelem

A 444 múlt hét pénteken írta meg, hogy a köztársasági elnök a pápalátogatás alkalmával aláírt szokatlanul nagy számú kegyelmi kérvénye között volt a bicskei pedofilügy egyik elítéltjéé is. A jogerős ítélet szerint K. Endre részt vett az igazgató pedofil bűncselekményeinek eltusolásában, ezért másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték.

A gyermekotthonban történt zaklatási ügyet az RTL Klub Házon kívül című robbantotta ki. A bántalmazó igazgató azóta rács mögé került, az áldozatok azonban úgy érzik, magukra maradtak az átélt borzalmakkal. Kártérítést szeretnének, ezért készek perelni a fővárost és az államot is. Az igazgatótól azóta visszavonták a díszpolgári címét is.

Korábban mi is foglalkoztunk a bicskei pedofilüggyel. Az igazgató egyik áldozata akkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy

„Biztos, hogy jó, ami ma történt. Törekszem majd arra, hogy segítséget kapjak, de nem tudom még, hogy merre menjek. Félelem is van bennem. Tudom azt, hogy mekkora károkat okoztak a történtek bennem, ezt nagyon sok idő feldolgozni és a lelki egyensúlyt beállítani.”

Novák Katalint először egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón tudták kérdőre vonni a sajtó munkatársai. Akkor úgy nyilatkozott:  „Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is.” A köztársasági elnök arról nem nyilatkozott, hogy ez a szigor kiterjed-e a pedofil bűncselekmények elkövetésében segédkező nem pedofilokra is.

(Kiemelt képünk forrása: Veresné Novák Katalin Éva magyar politikus, jogász, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, 2017 novemberétől a Fidesz alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020. október 1-től családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart 2021. augusztus 24-én. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink