Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gyógyszerész sem kell már a patikába

Létrehozva:

Meglépte az Orbán-kormány: belügyminisztériumi rendelet alapján megengedik, hogy májustól a gyógyszertárakban „a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve” a gyógyszerésznek személyesen nem kell jelen lennie.

A hvg.hu azt írja, a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról szerint a lényeg, hogy a gyógyszerész legyen „hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, így ad majd „felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást”. „Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.”

Több mint fél évvel a vitára bocsátás után adta ki új rendeletét a belügyminiszter, nem törődve a legilletékesebb szakmai szervezet, a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozásával.

Nem kell a gyógyszertárban jelen lenni a gyógyszerésznek, elég, ha telefonon elérhető

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a jogszabály értelmében megengedik: a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad.

„Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.” Távfelügyelet útján végezhetik majd a gyógyszerbiztonsági ellenőrzést, és így hívhatják fel a figyelmet például az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra.

A Magyar Gyógyszerész Kamara már júliusban elhibázottnak tartotta a javaslatot, de erre a jelek szerint nem figyelt oda a minisztérium.

Hankó Zoltán elnök szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. Igaz, az intézkedéssel a gyógyszertári vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, különösen azok, amelyek több gyógyszertárat működtetnek.

„A tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább), holott a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni” – írta. A kamara szerint a gond sokkal inkább az, hogy a szabályozás nem tesz különbséget a fiókgyógyszertárak között. Ezek között ugyanis vannak olyanok, melyek minden nap rendelkezésre állnak, és olyanok is, melyek csak hetente 2-3 alkalommal, 2-3 órára biztosítanak ellátást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink