Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megugrott a gyógyszertárak forgalma júniusban

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Needpix

Júniusban 44,1 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles, támogatott gyógyszerforgalma.

Fogyóban a lakosságnál a márciusban felvásárolt gyógyszerállomány, az áprilisi és májusi csökkenés után júniusban újra növekedett a hazai patikák forgalma – írja keddi számában a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. adatai alapján.

Júniusban 44,1 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles, támogatott gyógyszerforgalma, ami 3,5 milliárd forinttal haladja meg a májusi volument. A kiugró márciusi gyógyszerköltést, a közel 60 milliárd forintnyi forgalmat a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság generálta.

2020 júniusában 13,9 millió doboz támogatott, vényköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, ami 7,4 százalékos növekedés májushoz, és 4,5 százalékos növekedés a tavalyi hasonló hónaphoz viszonyítva, de a 2019-es összesített havi átlagnál 4,3 százalékkal alacsonyabb.

Budapesten júniusban 12,1 százalékkal több gyógyszer fogyott, mint májusban. Pest megye viszont alacsony számokat hozott, ami arra utal, hogy az agglomerációban élők egy része ismét a fővárosban veszi a gyógyszereit. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink