Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Visszaállt a rend a kormányablakokban

Létrehozva:

Újra bármilyen ügytípus intézhető a kormányablakokban – olvasható a kormanyhivatalok.hu oldalon közzétett tájékoztatásban.

A közlemény szerint a személyi okmány és gépjármű ügyintézés átmeneti szünetelésének okát a szakrendszert üzemeltető NISZ Zrt. jelzése alapján elhárították. Az érintett időszakban időponttal rendelkező ügyfelekkel a kormányablakok új időpontot egyeztetnek.

Amint arról korábban beszámoltunk, szerdán teljesen leálltak az okmányirodák és a kormányablakok. A szakrendszer informatikai hibája miatt a kormányablakokban és okmányirodákban a személyi okmányokkal és a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézésre nem volt lehetőség.

Nem ez az első eset, hogy összeomlott a kormányablakok informatikai rendszere

Tavaly februárban is összeomlott a kormányablakok rendszere és országszerte leállt az ügyintézés. Akkor a leállást követően érkező ügyfeleknek már sorszámot sem adtak ki, és az időpontra érkezőket is elküldték. Ezt sokan méltatlankodva fogadták, mivel a probléma beállta előtt az ügyintézés gyorsan és zökkenőmentesen ment. A problémát a Központi Okmányiroda azzal indokolta akkor, hogy a kormányablakok által használt informatikai rendszerek egy hálózati hiba miatt álltak le, de rövid kiesés után újra üzemelni kezdtek.

Közel egy évvel ezelőtt, 2023. január 30-án is írtunk arról, hogy országos szakrendszeri hiba miatt a kormányablakokban és az okmányirodákban egyes ügytípusokban nem, illetve csak korlátozottan volt biztosított az ügyintézés. Akkor a kormányablak azt közölte, hogy egyes kormányablakokban ideiglenesen nem tudnak ügyet intézni gépjárművel, jogosítvánnyal kapcsolatban, és lakcímbejelentésre sincs lehetőség.

Aztán tavaly júniusban ismét leállt a rendszer, de a Miniszterelnökség szerint kevesebb mint egy órán belül elhárították az átmeneti hibát. Ebben az esetben az ügyintézők arról tájékoztatták a kormányablakokban várakozókat, hogy se igényelni, se kiadni nem tudnak személyi igazolványokat, diákigazolványokat vagy útleveleket. Az eset a kezdődő szabadságolások és az iskolai beiratkozások idején elég sok embert érinthetett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kormányabalak Facebook csoport)

Legnépszerűbb cikkeink