Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Több mint hatvan Mol-kút szűnik meg

Létrehozva:

Az elmúlt hetekben országszerte több Mol-kúton is felújítási munkálatok zajlottak. Országszerte 63 helyszínen veszi át a Mol-kutakat az Orlen, elsőként az M1-es bevezetőjén történt meg a csere – írja a vg.  Az eddig zöldbe burkolozó töltőállomásokat az Orlenre jellemző piros-fehérre festették át.

Mol-kutak Lengyelországban, Orlen-kutak Magyarországon

A MOL tavaly januárban kötött megállapodást a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel, amelynek eredményeként a Mol 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban. A megállapodás részeként, a Mol összesen 185, azaz Magyarországon 144 és Szlovákiában 41 töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek. Az akvizíciós megállapodás részeként 64 magyarországi Mol-kutat átadtak az Orlen részére. Az átadás 2024. január 8-tól kezdődően fokozatosan történik, és várhatóan 2024. április végére fejeződik be.

„Nekünk a mai nem csak egy átlagos kedd, ugyanis alig 24 órája vettük át az első új töltőállomásunkat!” – írta ki január 10-én az Orlen Magyarország a közösségi oldalára, amiről fotót is megosztott, amin nem más, mint az M1-es fővárosi bevezető szakaszán látható benzinkút szerepel.

Az érintett töltőállomások listáját itt találja.

Ahogy arról beszámoltunk, a Mol-tranzakció lezárását követően az ORLEN-csoport összesen több mint 660 töltőállomást üzemeltet majd Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. A vállalat Csehországban 430 töltőállomással piacvezető; Szlovákiában és Magyarországon pedig a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik majd. Az ORLEN hat európai országban – Lengyelországban, Németországban, Csehországban, Litvániában, Szlovákiában és már Magyarországon is – összesen közel 3000 töltőállomást üzemeltet. A szlovák és a magyar piacra terjeszkedés kulcsfontosságú lépés az ORLEN-csoport számára európai kiskereskedelmi hálózatának bővítésében. A közlemény szerint 2030-ig a vállalat 3500 ORLEN márkanéven működő töltőállomás üzemeltetését tervezi. A közlemény arra is kitért, hogy a megállapodás szerinti teljes vételár 610 millió dollár, amely 464 millió dollár készpénz ellenértékből, valamint 146 millió dollár pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből áll.

A magyar olajvállalat bejelentette, hogy szerződést írt alá lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel. Az akkori közlés szerint a megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, az ottani töltőállomásainak száma meghaladja a magyarországit. A lengyelországi tranzakcióval a Mol a tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával.

(Kiemelt képünkön: az új Orlen-kút a a Budaörsi út 134.-ben. Fotó: ORLEN Magyarország Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink