Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elhunyt Benedek Miklós

Létrehozva:

77 éves korában meghalt Benedek Miklós színművész.

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében ma, azaz kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a 2023-ban a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tájékoztatta a család az MTI-t.

Benedek Miklós 1946-ban született, az édesanyja a Kulturális Kapcsolatok Intézeténél dolgozott, édesapja Benedek Tibor konferanszié, kabarészínész volt. Szülei válását követően édesanyjához került, édesapja másodikos korában lett öngyilkos.

1965-ben az hozta meg számára az országos ismertséget, hogy Valcz Péterrel és Dévényi Tiborral megnyerték a Ki mit tud?-ot paródia kategóriában. A Színház- és Filmművészeti Főiskola után a Nemzeti Színházban játszott 1969 és 1983 között. 1983-tól húsz évig a Katona József Színházban dolgozott. 2003-tól újra a Nemzeti Színház tagja lett, ahonnan 2009-ben elbocsátották hat kollégájával együtt, 2009 óta szabadúszó volt. Fiát, Benedek Tibor vízilabdázót 2020-ban veszítette el.

Benedek Miklós az utóbbi évben többször is kórházba került tüdőproblémákkal, de felgyógyult, igaz, a nyár végén még arra panaszkodott, hogy van egy utóbetegsége, amiből nem tud felgyógyulni. Így nyilatkozott augusztus legutolsó napjaiban:

„van egy utóbetegségem, és úgy érzem, mintha a torkomban lenne valami, de nem tud felszakadni, hiába szedtem már be mindenféle gyógyszert. Remélem, hamarosan túl leszek ezen, és októberben minden gond nélkül színpadra állhatok.”

(Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula)

Legnépszerűbb cikkeink