Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A korábbiak töredéke a pályakezdő pedagógusok száma

Létrehozva:

Az idei tanévben összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát – közölte az Oktatási Hivatal a 2023. októberi köznevelési statisztika alapján.

A Népszava arról érdeklődött, hogy az idei tanévben pontosan mennyi az újonnan belépő, pályakezdő pedagógusok száma a köznevelési intézményekben.

A portál emlékeztet, hogy a pályára lépők száma továbbra is csak töredéke azoknak, akik korábban elkezdték a pedagógusképzést.

A pedagógusok képzése öt évig tart, vagyis azoknak a nagy része, akik 2023-ban szerezték meg diplomájukat, 2018-ban kezdhették meg tanulmányaikat.

A felvi.hu adatai szerint 2018 szeptemberében összesen 9728-en kezdték meg a pedagógusképzést. Azoknak a száma, akik befejezték a képzést és a pályára léptek, ennek mindössze 22,9 százaléka.

A múlt héten ugyancsak a Népszava számolt be arról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a mostani tanévre 1610 fővel csökkent a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma az előző tanévhez képest. Vagyis a pedagógusok összlétszáma annak ellenére csökkent, hogy a pályakezdők száma kicsivel bár, de emelkedett.

(Fotó: PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hivatalos Facebook-oldala)

Legnépszerűbb cikkeink