Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Meghalt Éri Péter, a Muzsikás együttes Kossuth-díjas zenésze

Létrehozva:

A Liszt Ferenc és Kossuth-díjas népzenész 70 évet élt.

Meghalt Éri Péter, a Muzsikás zenekar tagja. A hírt lánya jelentette be a Facebookon.

Éri Péter Budapesten született 1953-ban. Borbély Jolán néprajzkutató fiaként és Martin György táncfolklorista, népzenekutató nevelt gyermekeként már gyermekkorában bekapcsolódott a néptánc és népzene világába. Nevelőapja egészen kicsi gyermekkora óta rendszeresen elvitte a gyűjtőútjaira, ahol a népzene, néptánc legjobb falusi mestereivel találkozott. Mindez meghatározó élményt jelentett számára, a népi stílus pontos ismerete további életét is végigkísérte.

A kalotaszegi legényes táncot már tízéves korában stílushűen ismerte, 14 éves korában a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulta meg. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse volt és a Muzsikás rendszeres vendégzenésze 1978-ig, ezt követően az együttes tagja lett, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt és énekelt is.

A Muzsikás hangmérnöke, a népzeni feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió rendszeres népzeni műsorának szerkesztője és készítője hetven éves volt.

A művészt a Muzsikás együttes tagjaként 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az együttes 1999-ben Kossuth-díjat is kapott a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért. Éri Péter az idei évben a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat kapott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Andreas Lischka/Pixabay)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink