Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Napelem Szövetség: nincs esély rá, hogy valaha is megtérüljenek a napelemes beruházások

Létrehozva:

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentésére úgy reagált, hogy a kormány korábban nem ezt ígérte.

„Mostantól nincs esély rá, hogy valaha is megtérüljenek a napelemes beruházások” – mondta a Napelem Szövetség elnöke miután az energiaügyi miniszter bejelentette: mindenkinek vége az éves elszámolásnak január elsejétől. A kormány korábban még azt ígérte, hogy akik tavaly október 31-éig bejelentik napelemtelepítési igényüket, azoknak 10 évig megmarad a kedvezményes rendszer.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter A Tranzit Fesztiválon jelentette be, hogy 2014 januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba.

Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke egy Facebook-videóban beszél arról, hogy rengetegen voltak, akik a tavaly október 31-i határidő előtt telepítettek napelemet, hogy az akkor még éves elszámolás keretében tudjanak elszámolni a szolgáltatóval. Szilágyi szerint a meglévő rendszerek esetében ezzel a mostani bejelentéssel visszamenőlegesen lehetetleníti el a kormány a megtérülést.

Szilágyi inkorrektnek és etikátlannak nevezte a lépést, mivel nincs olyan uniós rendelkezés, ami tiltaná azt, hogy visszamenőleg ne lehetne megadni ezt a szaldós éves elszámolást.

(Kiemelt képünk illusztráció: Nagykanizsa, 2019. március 4. Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. MTI/Varga György)

Legnépszerűbb cikkeink