Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Túl nagyra duzzadt a napelemes rendszerek telepítésének konjunktúrája

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Varga György

Aki kimarad, az lemarad – tartja a mondás.

Kérdés, hogy vajon érdemes-e szomorkodniuk azoknak, akik a napelem-telepítésre adott 50 százalékos állami támogatás hétfő délben lejárt pályázati határidejét elmulasztották?

A kisebb méretű napelemes rendszerek telepítésének konjunktúrája akkorára duzzadt, hogy a vállalkozások nem győzik teljesíteni a megrendeléseket. Annak pedig, hogy miért nem foglalkozik több cég a napelemes beruházásokkal, prózai oka van: erősen korlátozott azoknak a száma, akik tartósan mernek a tetőn dolgozni, mert sem az ácsok, sem a kéményseprők nem szívesen váltanak szakmát, sokkal biztosabbnak tartják a maguk számára a jelenlegit. A kéményseprők pillanatnyilag úgy látják, hogy a napelem-beruházások elterjedése hosszú távon nem eredményez náluk munkanélküliséget.

 

Hoppon maradhattak

Másfél évet kellett arra várni, hogy idén február 22-én ismét megnyissák azt a pályázatot, amely lehetővé tette, hogy a budapesti és a pest megyei háztartások június 30-ig összességében másfél milliárd forintot fordíthassanak kedvezményesen napelem-beruházásaikra. Ekkor derült ki, hogy a lakásfelújításhoz kapható, legfeljebb 3 millió forintos, a felújításnak legfeljebb a felét fedező állami támogatást a napelemekre is igénybe lehet venni. A teljes beruházásnak ebben az esetben legalább a 6 millió forintot el kell érnie. 

Ha azonban a napelem-beruházást végrehajtani szándékozó budapestiek és pest megyeiek nem kaptak időben észbe, vagy nem akadtak olyan vállalkozóra, aki a megbízást az előírt határidőig el is végzi, könnyedén hoppon maradhattak. Ugyanis az ünnepnap előtti délután, április 30-án megjelent egy közlemény, amely szerint a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című hitelprogramra szánt keret gyakorlatilag kimerült, ezért a kérelmek befogadását 2021. május 10. déltől, vagyis tegnaptól szüneteltetik. (Az ország többi részére vonatkozó, azonos tartalmú pályázatot egyéként már tavaly novemberben felfüggesztették.)

A tét pedig nem kicsiny, ugyanis a kiírás 0 százalékos kamat mellett kínált akár 20 évre szóló hitelt – a többi között – napelem telepítésre. A korábbi lehetőségeken annyiban változtattak, hogy csak magánszemélyeknek, és csak online lehetett igényelni legfeljebb 5 millió forintos kölcsönt, vagyis ez a másfél milliárd forintos keret legalább 300 projektre volt elegendő. Mivel az átlagos hiteligény 4 millió forint, így hozzávetőleg 375 lehetett a támogatott projektek száma, ami a keretet kimerítette. De az is előfordulhatott, hogy egy kicsit engedtek az összesített forrásplafonból, s így a tegnapig beadott igénylések száma akár a 400-at is elérhette. Ha az engergia-hatékonysági pályázattal valaki nem merítette volna ki a kedvezményes lakásfelújítási hitelre engedélyezett 6 millió forintot, amelynek a felét lehet visszaigényelni, akkor természetesen egyéb lakásfelújítási tevékenység beszámításával felmehet a teljes beruházási összeg eddig.

 

Oda-vissza áram

De azoknak sincs könnyű dolguk, akik olyan szerencsések voltak, hogy az új határidőig eredményes pályázatot adtak be a programra. Ugyanis, ha valaki állami támogatással telepít napelemet, akkor ezt csak úgy teheti meg, hogy június 30-ig úgynevezett szaldóelszámolási szerződést kell kötnie az áramszolgáltatóval, vagyis a telepítést addig be kell fejezni. 

Az olasz eredetű szaldó szó “egyenleget” jelent. Ebben az esetben azt értik alatta, hogy amikor a háztartás napelemes beruházása elkészült, akkor egy oda-vissza mérő villanyórát kap, amely az egyik irányba forog, amikor az elektromos hálózatba áramot táplál be a lakás, és a másik irányba, ha onnan éppen áramot kap. Az órát évente egyszer olvassák le. Ha a háztartás többet használt fel, mint amennyit termelt, akkor a különbözetet kifizeti, vagyis ez lesz az éves villanyszámlája. Ám ha a napelemrendszert úgy tervezik meg, hogy egy év alatt éppen annyit termel, amennyit a háztartás elfogyaszt, akkor a leolvasáskor (ideális esetben) nullát mutat az óra, azaz a háztartásnak nincs villanyszámlája. A csábító hirdetések is éppen erre építenek: „Szeretne ingyen villamosenergiát fogyasztani?” 

A gond csak az, hogy a háztartások drágábban veszik majd az áramot, mint amennyiért eladják. A szolgáltató tarifája még nem körvonalazódott. Az valószínű, hogy a fogyasztó a rezsicsökkentést ebben az esetben is igénybe veheti. Az sem kizárt, hogy az úgynevezett rendszerhasználati díjat elengedik. S ez nem csekély összeg, az áram árát is meghaladja. Furcsa helyzet lenne, ha többet kellene fizetni a napelemesnek a szolgáltatóhoz való szállításáért, mint amennyit a háztartás maga elfogyasztott.

„Igazi pánikhangulat van az ügyfelek között, nagyon sok a félreértés a régi és az új elszámolási rendszerre történő áttérés körül” – tudtuk meg Székely Andrástól, a jelenlegi piacvezető Optimum Solar napelemes cég lakossági üzletágának ügyvezetőjétől. 

 

Bonta Miklós

Legnépszerűbb cikkeink