Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

700 forinttal drágulnak a jövedéki adó hatálya alá eddig nem eső hevített dohánytermékek

Létrehozva:

Február 1-től azok a hevített dohánytermékek is a jövedéki adó hatálya alá fognak esni, amelyeket eddig dohányboltokon kívül is lehetett legálisan kapni. Ami eddig is dohányboltban volt beszerezhető, azt várhatóan nem érinti a drágulás.

Szerdától jócskán megugrik az úgynevezett hevített dohánytermékek ára, ám az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, azaz néhány hónapon belül akár minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban, írja a Világgazdaság.

A változás február 1-től azokat a termékeket érinti, amelyek nem tartoztak eddig a jövedéki adó hatálya alá, ezeket a dohányboltokon kívül is meg lehetett venni, jellemzően gyógynövényes vagy ízesített rudak. Most viszont bekerülnek a dohányboltokba és az adó hatálya alá ezek is. Ez a változás azonban nem érinti a dohányt tartalmazó termékeket, mint amilyen a Heets vagy a Neo, és amelyeket eddig is csak dohányboltban lehetett elérni.

„20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki az áremelkedés – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától”

– mondta a Világgazdaságnak Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere, aki szálanként 35 forintos drágulással számolt.

A jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az Európai Unió kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie ezerszálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát, írja a lap.

(Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink