Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Törvénnyel nehezítené a veszélyes üzemek telepítését az LMP

Létrehozva:

Törvényjavaslatot nyújt be a zöld párt, amely jelentősen a veszélyes üzemek telepítésének feltételeit.

Jelentősen szigorítaná az LMP a veszélyes üzemek telepítésének feltételeit. Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere vasárnapi budapesti, az LMP Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján közölte: újra törvényjavaslatot nyújtanak be az ügyben. Felszólította a parlamenti frakciókat, hogy valljanak színt: a magyar emberek vagy az akkumulátorgyártók érdekeit képviselik?

Úgy vélekedett, hogy aki a törvényjavaslatuk mellett szavaz, a nemzeti érdekeket képviseli, aki azonban ellene, az kínai, dél-koreai nagyvállalatok szempontjait veszi figyelembe, a globális tőke érdekeit képviseli.

Ha törvényjavaslatuk két éve átment volna a bizottságon, és az Országgyűlés plenáris ülése elé kerül, akkor ki sem alakulhattak volna azok a hangos lakossági felháborodások, amelyek az elmúlt időszakban Gödön, Fóton vagy Debrecenben tapasztalhatók – jelentette ki Tetlák Örs. Az LMP-s politikus azt mondta, hogy a kormány semmibe veszi a veszélyes üzemek létesítésével kapcsolatos lakossági aggodalmakat. Már tucatnyi akkumulátorgyár, illetve annak bedolgozó veszélyes üzem működik az országban, és bármely településen létrehozhatják a következőt – hangoztatta.

Tetlák Örs közölte: országos népszavazást kezdeményeztek, hogy a helyi közösségek engedélye nélkül többé ne lehessen veszélyes üzemeket telepíteni „a kertek végébe”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Közmeghallgatás Debrecenben a kínai CATL tervezett akkumulátorgyáráról. Fotó: LMP Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink