Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elzárták Ukrajnát a tengertől

Létrehozva:

FÜST SZÁLL FEL LVIV VÁROSÁBAN AZ OROSZ TÁMADÁSOKAT KÖVETŐEN | FOTÓ: ADRI SALIDO / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Véres harcok folynak Mariupolért, miközben két nagy olajraktár is megsemmisült Nyugat-Ukrajnában. Orosz kézbe került a Fekete-tenger ukrán szakasza. Összefoglaltuk a legfontosabb, orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hétvégi történéseket.

 

Teljesen kiégett két nagy olajraktár a szombat esti orosz légicsapásokban, a nyugat-ukrajnai Dubnóban és Lvivben. Egyik támadásban sem sérült meg senki. Az orosz erők benyomultak a Csernobiltól északra fekvő Szlavuticsba. Kiverték az oroszokat a kelet-ukrajnai Huszarivkáról az ukrán erők, és felszabadították a szintén Harkiv megyei Vilhivka falut.

 

A brit hírszerzés jelentése szerint Oroszország továbbra is blokád alatt tartja a Fekete-tenger ukrán partvidékét, elzárva ezzel Ukrajnát a nemzetközi tengeri kereskedelemtől. Az állandósult logisztikai problémák miatt az orosz hadsereg lendülete és morálja padlón van, miközben az ukrán erők meglehetősen agresszíven védekeznek.

 

Mariupolt délről támadja nagy erőkkel az orosz hadsereg, sikerült elfoglalniuk az egyik legnagyobb teret a város déli részén. Az oroszok mindenáron el akarják foglalni a város kikötőjét. Vasárnap estig két humanitárius folyosón újabb 1100 civilt menekítettek ki a leginkább ostromlott területekről, köztük Mariupolból.

 

Hétfőtől szerdáig Törökországban újra a békéről tárgyal az orosz és az ukrán fél. Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében közölte, hogy nem enged az országa függetlenségéből és területi egységéből. Kijev a biztonsági garanciák, a semlegesség és a nem-nukleáris státus kérdésében készen áll a megegyezésre. A legfontosabb célnak továbbra is Ukrajna területi épségének tiszteletben tartását, illetve a hatékony biztonsági garanciák kidolgozását tartják.

 

Németországtól kapott Patriot légvédelmi rakétarendszert állított hadrendbe a hétvégén Szlovákia a sliači reptéren. A közeljövőben még két ugyanilyen rakétarendszer érkezik az országba, az egyik szintén a németektől, a másik Hollandiától. Ugyancsak megérkeztek az országba azok a Spike LR2-es páncéltörő rakétarendszerek is, amiket még az előző kormány rendelt. A több mint 18 millió eurós beszerzés 100 rakétát és 10 teljes kilövőrendszert tartalmaz. 

 

Joe Biden amerikai elnök szombaton Varsóban arról beszélt, hogy Putyin „nem maradhat hatalmon”. Szavait később pontosították: ezzel nem az országon belüli hatalomról beszélt, hanem annak megakadályozásáról, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon Oroszország szomszédai és a régió felett. Biden vasárnap ezt személyesen is megerősítette.

 

MTI / 168 / 444

Legnépszerűbb cikkeink