Connect with us

Nagyvilág

Rapport nyerte az első játszmát

Létrehozva:

Rapport a belgrádi tornán | Fotó: Mark Livshitz / Nemzetközi Sakkszövetség

Rapport Richárd az elődöntő első mérkőzésén a világos bábukat vezetve legyőzte a francia Maxime Vachier-Lagrave-t a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Grand Prix-sorozatának belgrádi állomásán.

A magyar nagymester a párharc szerdai nyitópartijában a 37. lépésben késztette feladásra ellenfelét, így 1-0-ra vezet.

Az elődöntő második összecsapását csütörtökön rendezik, akkor Rapport játszik sötéttel. Ha a két játszma után döntetlenre állnak, pénteken rájátszás következik rövidített játékidejű partikkal. Rapport és francia riválisa szerdán kilencedszer csapott össze, és ez volt az első alkalom, amikor a magyar nagymester győzött, eddig ugyanis öt döntetlen mellett háromszor kikapott Vachier-Lagrave-tól.

A 25 éves magyar sakkozó a FIDE aktuális világranglistáján a 10. helyen áll 2762 Élő-ponttal, 31 esztendős ellenfele 2761 pontjával közvetlenül utána a 11. pozíciót foglalja el.

A Grand Prix-sorozat három tornájából az elsőt Berlinben rendezték, s a belgrádi GP után ismét a német főváros lesz a házigazda március 21-től április 4-ig. A teljes, 24 fős mezőnyből mindenki csak kettőn szerepelhet. Rapport a februári, berlini nyitányon a harmadik helyet szerezte meg.

Összesítésben a GP-sorozat két legjobbja helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, amelynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. Minden egyes GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró, a győztest 24 ezer euró illeti meg. A második hely 18 ezer eurót ér, a harmadik helyezett pedig 12 ezer euróra számíthat.

Carlsen egyébként nemrég kijelentette, hogy csak akkor hajlandó az újabb címvédésre, ha azt az iráni származású, francia színekben szereplő csodagyerek, a mindössze 19 éves Ali-Reza Firuzdzsá (nemzetközi átiratban: Alireza Firouzja) ellen teheti meg, aki már biztos résztvevője a világbajnokjelölti tornának. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink