Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rövidített játszmák döntenek Rapport sorsáról

Létrehozva:

Fotó: Norway Chess

Pénteken rövidített játszmákban dől el, hogy Rapport Richárd bejut-e az elődöntőbe a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Grand Prix-sorozatának berlini állomásán. 

A magyar nagymester négyes csoportjának csütörtöki utolsó, hatodik fordulójában a sötét bábukat vezetve legyőzte az orosz Vlagyimir Fedoszejevet, ezzel pedig beérte az élen a szintén 3,5 pontos lengyel Radoslaw Wojtaszeket, így pedig kettejük között külön párbaj határoz a továbbjutásról.

Rapport és Wojtaszek pénteki tiebreak-küzdelme esélyt kínál a jelenlegi legjobb magyar sakkozónak a visszavágásra, miután a nyitófordulóban csoportbeli egyetlen vereségét éppen a lengyeltől szenvedte el. Párbajuk győztese csatlakozik a további három kvartett első helyezettjéhez. Mind az elődöntők, mind a finálé két rendes játékidejű partiból áll, döntetlen esetén rövidített idejű mérkőzések következnek.

A Grand Prix-sorozat három tornából áll, Berlinben kettőt, Belgrádban egyet rendeznek, de a teljes, 24 fős mezőnyből mindenki csak kettőn szerepelhet. A 25 éves Rapport a berlini nyitány után a második, belgrádi tornán indul, amelyet február 28. és március 14. között bonyolítanak majd le. A záróversenynek március 21-től április 4-ig ismét a német főváros lesz a házigazdája.

A GP-sorozat összesítésének két legjobbja szerepelhet majd a világbajnokjelöltek nyári tornáján, melynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. Minden egyes Grand Prix-viadal összdíjazása 150 ezer euró (mintegy 53 millió forint), a győztest 24 ezer euró illeti meg.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink