Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megvan, ki lehet az Európai Parlament új elnöke

Létrehozva:

Roberta Metsola | Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik via AFP

Az EP azóta kiadott hivatalos közleményéből kiderül, a Parlament jövő hétfőn Strasbourgban tiszteleg emléke előtt, a temetési szertartást pedig január 14-én délben tartják a Santa Maria degli Angeli bazilikában.

Megkerestük az MSZP EP-képviselőjét, Ujhelyi Istvánt azzal kapcsolatban, hogy az elnök váratlan távozása hogyan befolyásolja a parlamenti munkát, illetve mi a hivatalos protokoll ilyen esetekben. Mint a képviselő fogalmazott, Sassoli személyében „az európai eszmében és értékekben töretlenül hívő, azért nap mint nap harcoló vezető távozott”. Hozzátette, a jövő héten, a strasbourgi plenáris ülés keretében megtartott félidei választások időbeni közelsége miatt David Sassoli tragikus halálesete jelentős közvetlen hatást várhatóan nem gyakorol az Európai Parlament működésére.

„Bevett gyakorlatként abban az esetben, ha az elnök nem tudja a feladatait ellátni, akkor ezen feladatokat az Európai Parlament tizennégy alelnöke szokta átvenni az EP első alelnökének vezetésével” – árulta el Ujhelyi István. A jelenlegi, 2019 és 2024 közötti jogalkotási ciklus félidős választását a jövő héten tartja az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülés során választják meg az Európai Parlament elnökét és tizennégy alelnökét egyaránt. Azzal kapcsolatban, hogy ki veheti át az EP elnöki posztját, Ujhelyi István kijelentette: „A jelenlegi ismert jelöltek névsorából egyértelműen kiemelkedik az alelnök, Roberta Metsola.” Mint mondta, az Európai Néppártban helyet foglaló máltai képviselő a saját frakciója mellett élvezi az Renew támogatását is, illetve borítékolható, hogy az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakciójának jelentős hányada is őt támogatja majd a jövő heti elnökválasztáson. Ujhelyi István megjegyezte, „a magyar politikában nehezen elképzelhető módon a szociáldemokrata vezetésű máltai kormány is biztosította a néppárti Roberta Metsolát támogatásáról”. Az elnök megválasztása után a Parlament új alelnököket és quaestorokat is választ a 9. parlamenti ciklus második felére.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink