Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Így büntetik az oltatlan dolgozókat a legnagyobb multik

Létrehozva:

Hollandiai Ikea-dolgozó | Fotó: Van Lonkhuijsen / ANP / AFP

A folyamatos fejlődés érdekében a munkások jogai csorbulnak, a védőháló szakadozik. Kevesebb táppénz, csökkentett szabadság, drágább tesztek.

Az omikron-variáns terjedése és az újabb bevételkiesések miatt úgy tűnik, a nagyvállalatok türelme véget ért: minden eszközt bevetnek, hogy alkalmazottaikat a mielőbbi teljes oltakozás felé tereljék. 

 

Anyagi okok

Az IKEA Nagy-Britanniában csökkentette a táppénzét azon munkavállalóknak, akik nem oltatták be magukat és emiatt otthoni karanténra kényszerültek. De nem ez a cég az egyetlen, amely járvány okozta tömeges hiányzások és növekvő költségek miatt ilyen eszközökhöz nyúl: a Wessex Water nevű brit csatornázási vállalat és még számos amerikai multi kezdte el visszavágni a különböző juttatásokat.

A hirtelen jött felháborodásra válaszul az IKEA jelezte, teljes fizetést kapnak az oltakozott munkatársak vagy azok, akiket méltányolható körülmények miatt – például terhesség vagy egyéb egészségügyi okoknál fogva – nem oltottak be. Angliában ugyanis azok, akiknek legalább két oltásuk van, akkor sem kötelesek karanténba vonulni, ha közeli kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel. Az IKEA lépése egy, a BBC-n idézett munkajogász szerint nem az oltatlanokkal szembeni diszkriminációról szól, sokkal inkább válaszlépés a munkaerőhiányra és az ebből fakadó termelés visszaesésére. A cég hangsúlyozta, hogy eddig az oltatlanoknak karantén alatt is kiutalták a teljes bért, de most a megváltozott körülmények miatt kénytelenek drasztikus döntéseket hozni.

 

Kevesebb szabadság

Az Egyesült Államok második legnagyobb munkáltatója, az Amazon sem vacakol ezen a téren, igaz, esetében nem csak az oltatlanokat éri kár. A cég bejelentette, hogy felére csökkenti a karanténba kényszerülő munkavállalók fizetett szabadságának időtartamát. A 2020 márciusában életbe léptetett házirend korábban legfeljebb 14 nap fizetett szabadságot engedélyezett, az új szabály viszont már csak egy hetet vagy 40 órát enged. A multi ilyenkor az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlására mutogat, amely öt napra csökkentette a tünetmentes emberek ajánlott szabadságát. Az állami direktívával gyakran szembehelyezkedő Amazon vezetősége ezen irányelv áttekintése után elismerően bólinthatott, majd változtatott a belső előíráson.

Az Amazon egyébként az omikrontól való félelmében nemrégiben szigorított, és az oltott munkavállalóknak is újból kötelezővé tette a maszk viselését. A jó példa ragadós, az ország legnagyobb magánmunkaadója, a Walmart is lemásolta az Amazon fizetett szabadságra vonatkozó módosításait. Bár Jeff Bezos cége messze földön hírhedt a munkavállalókkal szembeni rossz bánásmódról, ebben az esetben csak a szövetségi útmutatást követi, amely ebben az esetben egybevág a vállalat pénzügyi érdekeivel is. Más kérdés, hogy ha a pandémia alatt a dolgozók alá kifeszített védőháló állami és multinacionális szinten is egyre vékonyodik, az hosszú távon vajon milyen hatással lesz a termelésre?

 

Fokozódhat a veszély

Miután lejárt a Fehér Ház és a kiskereskedők közötti megegyezés, amely szerint az otthon is elvégezhető gyorstesztek árát 14 dollárban maximálták, másnap a Walmartban ezt a terméket már csak dupla összegért lehetett beszerezni. A pandémiás munkanélküli segélyek is kifutottak, és ez a sors vár a New York-i kilakoltatási moratóriumra is. Hónapokig az Amerikai Mentőterv Törvény hatálya alatt a Coviddal megbetegedett dolgozók állami védelmet élveztek, ez szeptember 30-án lejárt, és a sorsukról ismét az állami és helyi önkormányzatok, vagy akár a munkaadó dönthet.

Miközben az USA-ban rekordszámban jelentkeznek a pozitív esetek, a nemzet legnagyobb munkaadói úgy tűnik, amikor csak lehet, szövetségi szentírásra, gazdasági visszaesésre, nehéz időkre hivatkoznak, hogy folyamatos növekedési pályán tartsák cégüket, miközben a munkavállalók egyre kiszolgáltatottabb helyzetből várják az újabb és újabb hullámokat. A BBC szerint a táppénz megvágásának egyik lehetséges következménye az is lehet, hogy egyre többen oltatják majd be magukat, de valószínűbb az a forgatókönyv, hogy egy oltásellenes munkavállaló inkább kibújik a tesztelés alól, így növelve a munkahelyi fertőzésveszélyt. A fizetett szabadság időtartamának lerövidülése miatt pedig akár tömegével térhetnek vissza olyan oltatlan alkalmazottak a munkahelyekre, akik még nem teljesen épültek fel, vagy egyéb fertőzéseknek vannak kitéve.

 

Boros T. Tamás

Legnépszerűbb cikkeink