Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Húsz sorozatrész húzóra

Létrehozva:

Jelenet a Trónok Harca című sorozatból | Fotó: HBO / Sky Atlantic

Míg korábban egy hetet kellett várni egy sorozat új epizódjának megjelenésére, ma már akár több évadot egy ültő helyünkben végignézhetünk a streaming-szolgáltatóknál.

A maratoni sorozatnézés a Netflix megjelenése után, részben a pandémia hatására harapódzott el annyira az életünkben, hogy már a pszichológusok is egyre inkább függőségként tekintenek rá, mint a szerencsejátékra. Káros következményei lehetnek az egészségtelen táplálkozás, az antiszociális viselkedés, a munkahelyi vagy iskolai alulteljesítés, az álmatlanság. 

A krakkói Jagelló Egyetemen kísérletben vizsgálták, milyen tényezők hajlamosítanak a sorozatfüggőségre, és arra jutottak, az impulzivitás és az eszképizmus, a valóságtól való elszakadás iránti vágy a legfőbb motivációk, amiért az emberek sorozatokat darálnak. „A kutatás fontos felfedezése volt, hogy nem az alapvető személyiségjegyek, hanem elsősorban az erős motiváló tényezők hajlamosítanak a megszállott sorozatnézésre” – mondta el Jolanta Starosta, az egyetem pszichológia tanszékének doktorandusza a Frontiers in Psychiatry szaklapnak. – A másik érdekesség, hogy a végignézett részek száma összefügg az érzelmi tudatosság hiányával és a szórakoztatás iránti vággyal.” A kísérlet 645 résztvevőjének többsége 2-5 epizódot nézett végig egy huzamban, de a csoport 20 százaléka 6-20 epizódot vallott be. „A maratoni sorozatnézés segít az érzelmek szabályozásában, csökkenti a szorongást, a depressziót és a magányt, menekülőutat ad a napi problémák elől. Minél több részt néznek meg, annál tovább tart ez a gondtalan állapot.”

A sorozatgyártóknak is van felelőssége a függőség kialakításában, például mert a lejátszó a rész végén automatikusan ugrik a következőre, és mert az epizódok általában cliffhangerrel, azaz olyan drámai szituációval végződnek, ami kíváncsivá teszi a nézőt a folytatásra. „Ha csak pár másodpercünk van eldönteni, tovább akarjuk-e nézni a sorozatot, nem tudunk racionális döntést hozni. Így elveszítjük az irányítást afölött, mennyi időt akarunk az életünkből sorozatnézéssel tölteni” – véli Starosta, aki szerint az első lépés a józanság felé, ha kikapcsoljuk az automatikus lejátszás funkciót.

Legnépszerűbb cikkeink