Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az államfő kiírta a választásokat

Létrehozva:

Áder János köztársasági elnök beszél, miután leadta szavazatát a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Április 3-án választunk.

A lehető legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzte ki Áder János köztársasági elnök az országgyűlési képviselők általános választásának napját, s egyúttal ugyanezt a napot határozta meg az Országgyűlés által négy kérdésben elrendelt, kormány által kezdeményezett úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazás időpontjaként. 

Áder azt írta: „Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.” A népszavazás időpontját kitűző közleményében pedig arra utalt, hogy az „Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani. A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére. A már országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást ugyancsak április 3-ára tűzi ki. Mint ismert, korábban nem volt lehetőség arra, hogy a parlamenti választásokat és az országos népszavazást egy napon rendezzék, a kormánypártok azért is támogatták ősszel az ezt tiltó szabály megszüntetését, mert úgy gondolták, így elérhető a népszavazás érvényességéhez szükséges 50 százalékos részvételi arány. Az ellenzék jelenleg is futó kétkérdéses népszavazási kezdeményezése valószínűleg nem ér célhoz április 3-ig, hiszen ha néhány napon belül össze is gyűjtik a szükséges 200 ezer aláírást, a Nemzeti Választási Irodának (NVI) az ívek leadása után 60 napja van az aláírások ellenőrzésére, majd az Országgyűlésnek határozatban kell elrendelnie a referendumot, s az ezután következő jogorvoslatok után tűzheti csak ki az államfő e kérdésekben is a referendumot. A választást megelőző 50. naptól, vagyis február 12-től kapják meg a jelöltek az általuk igényelt ajánlóíveket. Ezen a napon kezdhetik el a pártok és a jelöltek az ajánlásgyűjtést, amire két hetük van.

Népszava / PH

Legnépszerűbb cikkeink