Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tartsuk helyesen a tengerimalacot!

Létrehozva:

Fotó: Jakab Nikolett

Nem helyeseljük az élő állatok karácsonyi ajándékozását, de tudjuk, gyakran előfordul, hogy egy kis szőrös kedvenc kerül meglepetésként a fa alá.

Közöttük nagyon gyakori a tengerimalac. E kedves kis állatok helyes gondozásához szeretnénk segítséget nyújtani.

A tengerimalacok meglehetősen közkedvelt házikedvencek, sokan mégsem ismerik eléggé az igényeiket igényeiket, pedig megfelelően tartva akár nyolc évig is élhetnek.

 

Egyedül nem megy

Társas állatokról lévén szó, a magányba szó szerint bele is betegedhetnek. Ezért a helyes tengerimalac-tartás legfontosabb eleme, hogy legalább két állat lakjon együtt a gazdinál. Az ideális megoldás az, ha egy ivartalan hímmel élhet egy vagy több nőstény. A nőstények ugyanis általában jól kijönnek egymással, a hímek között viszont már lehetnek konfliktusok.

Ha valamelyikük egyedül marad, minél előbb új társra van szüksége. Az frissen érkezett tengerimalacnak viszont legalább két hétig karanténban kell lennie, nehogy átadjon egy esetleges betegséget a már nálunk lakó állatnak. Ebben az időszakban semmilyen formában nem érintkezhetnek. Ha a karantén letelte után biztosan egészséges mindkét tengerimalac, akkor fokozatosan össze lehet szoktatni őket. Nem kerülhetnek azonnal egy ketrecbe, mert  területvédők, így komolyan megsebesíthetik egymást.

Nyúllal és más állattal sem szoktathatóak össze, mert megbetegedhetnek. A ragadozóktól pedig azért különösen fontos elszeparálni őket, mivel zsákmányállatok.

 

A karám a legjobb

A tengerimalacok nem tudnak mászni, így a nagy alapterületű, laposabb ketrecek vagy karámok megfelelőek a számukra. A terráriumok túl zártak, nem elég jó a szellőzésük. A tengerimalac lakhely akkor megfelelő, ha sok a berendezés: főleg a búvóhelyek fontosak, hogy mindig biztonságban érezhessék magukat. Legalább annyi házikójuk legyen, ahány tengerimalac él együtt. Ezekből ajánlott olyanokat választani, amiknek több, nagy ajtónyílása van. Szeretik a puha fekhelyeket, alacsonyan elhelyezett függőágyakat és polcokat. A mászás ugyan nem az erősségük, de ügyes ugrók. 30 cm-t is képesek ugrani, így ki tudják használni a polcokat, házikótetőket. Csak arra kell figyelni, hogy – karám esetén – nehogy megszökjenek, ha nem elég magas az oldala vagy nincs lefedve. Világos, de tűző naptól és huzattól mentes szobában érzik jól magukat.

Puha, por- és illatanyagmentes almokat lehet használni alájuk. Ilyen a kender- vagy a papíralom.

A friss víz számukra is létfontosságú, ezt golyós önitatóba érdemes tölteni, mert a tálkában tartott víz kiborulhat, összepiszkolódhat.

 

Hagyjuk a magokat!

A helyes táplálás kiemelkedően fontos ahhoz, hogy kedvenceink sokáig és egészségben éljenek. A tengerimalacok fűevő állatok, érzékeny emésztőrendszerrel. A fő táplálékuk a széna, ebből sosem szenvedhetnek hiányt. Friss füvet csak fokozatos szoktatás után kaphatnak, tiszta, biztonságos helyről szedve. A hirtelen sok friss élelem puffadást, hasmenést és halált is okozhat. A széna mellé kiegészítésként adható magas minőségű, minimum 20 százalék rosttartalmú pelletált táp. A magkeverékek tönkreteszik kedvenceink fogait és  emésztését. A zöldségek és gyümölcsök helyett friss levélzöldekkel lehet kedveskedni nekik, nagyon szeretik a tyúkhúrt, pitypangot, kaprot, fűzfalevelet.

Az emberekhez hasonlóan az ő szervezetük sem képes előállítani a C-vitamint, ezért ennek pótlására nagyon oda kell figyelnünk.

Ha kedvencünk esetleg mégis megbetegszik, csak az egzotikus állatokra szakosodott állatorvosok tudják megfelelően ellátni őket.

 

(Cikkünk az Együtt a Kisállatokért Alapítvány és a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület segítségével készült.)

Legnépszerűbb cikkeink