Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor tartotta az év utolsó kormányinfóját

Létrehozva:

Fotó: Adrián Zoltán

A miniszterelnök Kovács Zoltán és Gulyás Gergely társaságában válaszolt a sajtó kérdéseire.

A gyógyszerhatóság (OGYÉI) nemrég hosszas pereskedés után kiadta a keleti vakcinák engedélyeztetésére vonatkozó dokumentumokat, amelyekből világosan kiderül, hogy a szakemberek az utolsó pillanatig komoly aggályokkal viseltettek a Sinopharm és a Szputnyik oltóanyagával szemben. A 168 többek között azt kérdezte a miniszterelnöktől, a kormány tudott-e erről abban a pillanatban, amikor elindították az oltási kampányt, mire ő azt felelte, „a kormány tudott róla, hogy a WHO elismerte a kínai vakcinát”. Mint a 444 utólag megemlíti, ez májusban történt, tehát az oltási kampány kezdetén nem állt a kormány rendelkezésére ilyen jellegű biztosíték.

Szintén a 168 kérdésére a miniszterelnök azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) gyűjti az adatokat a kórházakban fekvő oltottak és oltatlanok arányáról. Sőt szerinte sz NNK időnként nagy összefoglaló tanulmányokat is közöl, ezeket és az állítólagosan gyűjtött adatokat azonban egyelőre még sehol  nem tették közzé, így a magyar szakemberek csak találgathatnak, pontosan milyen arányban fekszenek oltottak a kórházakban.

Mint kiderült, a miniszterelnök szándékosan nem ejti ki a száján Márki-Zay Péter nevét. A 168 feltette a kérdést, mi az oka annak, hogy szinte már kínosan ügyel erre. Orbán Viktor erre hevesen csak annyit reagált: „Mi hasznom lenne nekem abból?”. Ezután pedig elismerte, hogy valóban direkt nem veszi a szájára az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nevét.

A Kormányinfó legnagyobb szenzációjaként a miniszterelnök bejelentette, a Fidesz Novák Katalin jelenlegi családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek. Áder János jelenlegi köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Novák Katalin a Facebook-oldalán egy rövid posztban köszönte meg és fogadta el a felkérést.

A miniszterelnök a járványkezeléssel kapcsolatban leszögezte, Magyarország az oltás alapú védekezést választja, mert szerinte minden más csak időhúzásra elég. Kiderült, a kormány éppen ezért egyelőre nem tartja indokoltnak, hogy Ausztriához hasonlóan részleges, vagy teljes karantént rendeljenek el. Két millió gyermekek oltására alkalmas Pfizer vakcinát rendeltek, a raktárban pedig 2,4 millió felnőttek oltására való Pfizer vakcina van még. 2022-ben és 2023-ban további 9,5 millió adag érkezik az omikron ellen kifejlesztett változatból.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink