Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bruttó százezer jár a közmunkáért

Létrehozva:

Közmunkások takarítják a csapadékvíz-elvezető árkot Mojóczki János (j) háza előtt Szakolyban 2013. március 7-én. | Fotó: MTI / Balázs Attila

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent a rendelet a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről.

Hivatalos most már az is, amit Orbán Viktor a Facebookon írt ki: emelkedik a közmunkások bére is – olvasható a Magyar Közlönyben.

A minimálbér felét kapja meg egy közmunkás. Egész pontosan a minimálbérhez kötik az összeget, a teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott a mindenkori minimálbér felét kapja, a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén pedig a garantált bérminimum 50 százalékát.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye egyébként azt is megindokolja, miért ennyi a közmunkások bére: szerintük az ideális közfoglalkoztatási bérszint azért a minimálbér 50 százaléka, mert a kormány célja az, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti munka lehetőség legyen továbbra is az álláskeresőknek.

 A közmunkások legutóbb idén februárban kaptak emelést, miután 2017. január óta nem volt ebben változás. Az idei négyszázalékos emeléssel bruttó 3470 forinttal nőtt a képzetlen közmunkások bére. 2019 januárjában még majdnem 120 ezren dolgoztak így, tavaly év elején 99 ezren, a kormány közfoglalkoztatási portálján a legutolsó – szeptemberi – adat szerint pedig már csak 86 300-an. A közfoglalkoztatotti bér bér a minimálbér 50,78 százalékát teszi ki. 2011 óta folyamatosan romlott a két bér egymáshoz viszonyított aránya. 2011-ben még a minimálbér 73,1 százalékát tette ki a közfoglalkoztatotti bér, 2017-től már csak kevesebb, mint 70 százalékát, 2018-tól pedig kevesebb, mint 60 százalékát.

Infostart / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink