Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Több millió ember adata van veszélyben

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Fontos programban találtak nagy hiányosságot.

A hiba az elmúlt évek legsúlyosabb számítógépes sebezhetősége, ugyanis egy olyan segédprogramban fedezték fel, amely mindenütt jelen van a felhőszerverekben.

Kritikus sebezhetőséget találtak egy széles körben használt szoftver eszközben, amelyet a Minecraftben gyorsan ki lehetett használni, írja a CNBC. Adam Meyers, a Crowdstrike kiberbiztonsági cég vezető alelnöke szerint nagy a baj, egészen pontosan úgy fogalmazott: „az internet lángokban áll, de az emberek igyekeznek oltani a tüzet.” Hozzátette: a hiba észlelése óta eltelt 12 órában a hiba „fegyverré vált”, a rosszindulatú támadók kifejlesztették és terjesztették a hiba kihasználására szolgáló eszközöket, írja a Napi.hu.

A portál szerint a hiba az elmúlt évek legsúlyosabb számítógépes sebezhetősége, ugyanis egy olyan segédprogramban fedezték fel, amely mindenütt jelen van a felhőszerverekben és a vállalati szoftverekben, amelyeket az iparban és a kormányzatban használnak. Így ha a hibát nem javítják záros határidőn belül, a bűnözők, kémek és kezdő programozók számára egyaránt könnyű hozzáférést szerezhetnek a belső hálózatokhoz. Itt akár értékes adatokat is zsákmányolhatnak, sőt, rosszindulatú programokat telepíthetnek, és fontos információkat is törölhetnek.

Joe Sullivan, a Cloudflare biztonsági vezetője szerint nehéz lenne olyan vállalatot találni, amely nincs veszélyben, az eset következményei pedig csak napok múlva válhatnak ismertté. A hiba kihasználásának első jelei a gyerekek körében népszerű, a Microsoft tulajdonában lévő Minecraft online játékban jelentek meg. A Microsoft gyorsan reagált, és szoftverfrissítést adott ki a felhasználók számára, azt ígérve, ezután védve lesznek.

Legnépszerűbb cikkeink