Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hétfő délután és éjfél között hat órára elérhetetlenné vált a Facebook

Létrehozva:

Fotó: AFP / Josh Edelson

Elérhetetlen volt a Messenger, az Instagram és a WhatsApp üzenetküldő is.

A Facebook technológiai igazgatója, Mike Schroepfer magyar idő szerint este tíz körül csak rövid üzenetet osztott meg Twitteren, miszerint tudnak a hibáról, hálózati problémákkal küzdenek, és mielőbb igyekeznek megkeresni és megoldani a hibát. A New York Times a Facebook két, magát megnevezni nem kívánó IT-szakértőjére hivatkozva már este azt írta, hogy a hekkertámadás kizárható, mert az alkalmazások rendszerei túlságosan eltérőek ahhoz, hogy egy támadás hatására egyszerre álljanak le. A Telexnek egy IT-szakértő azt mondta, egy konfigurációs hiba miatt a Facebook szerverei nem tudnak kapcsolódni az internethez. „Egy hasonlattal élve: olyan, mintha a mérnökök kizárták volna magukat a szerverteremből, a kulcsot pedig kidobták volna az ablakon, az ajtó pedig csak belülről lenne nyitható.”

Ez volt az elmúlt 13 év legsúlyosabb leállása, ami dollármilliárdokban mérhető károkat okozott a cégnek. A leállás hírére a Facebook részvényeinek értéke 5 százalékot zuhant, a Facebook vezérigazgatójának, Mark Zuckerbergnek a vagyona így néhány óra alatt 7 milliárd dollárral, 120,9 milliárd dollárra csappant, amivel az ötödik helyre csúszott vissza a Bloomberg milliárdos ranglistáján, közvetlenül Bill Gates mögé.

A Facebooknak mostanában amúgy sem megy túl jól. Ahogy a 444 írja, a vállalat korábbi termékmenedzsere, Frances Haugen három hete szivárogtatta ki a Wall Street Journalnek, hogy a Facebook többmilliós taglétszámú elitklubokat működtetett olyan userekből, akik mentesültek a moderáció alól, és hogy a belsős kutatásaiknak köszönhetően tisztában voltak azzal, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét. Zuckerberg vagyonát szeptember 13-án még 140 milliárd dollárra becsülte a Bloomberg indexe.

Legnépszerűbb cikkeink