Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Az MSZP csak túlélésre játszik”

Létrehozva:

Horn Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Republikon Intézet Civilek, politika, alternatíva című konferenciáján a budapesti A38 Hajón 2015. március 5-én. | Fotó: MTI / Mohai Balázs

Horn Gábor, a Republikon Intézet igazgatója a 168 Keljfeljancsi című reggeli műsorában beszélt a pártról.

Horn szerint a választók rég túltették magukat Gyurcsányon, Karácsony Gergely eredménye pedig megmutatta, hogy nem végezte el a házi feladatát, nem kampányolt eleget.

Az előválasztásról kérdezte Fiala János az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőt. Horn elmondta, annyira nem lepődött meg, hogy Márki-Zay lett a harmadik, de ezt már hetek óta lehetett látni a kutatásokból. Amik igazán meglepték, azok a különbségek voltak. Szerinte Karácsony lemaradása annak lett köszönhető, hogy nem végezték el a munkát, amit el kellett volna, sokat hezitáltak a főváros és a miniszterelnöki jelöltség között, későn kezdték a kampányt, és Karácsony nem járta végig az országot, miközben Dobrev Klára igen.

Az előválasztás első fordulójában 634 ezren szavaztak, a Republikon 550 és 650 ezer közé saccolta a részvételt. Horn szerint ezek az emberek 2022-ben is elmennek az ellenzékre szavazni, és vélhetően viszik az ismerőseiket, családjukat is. Hozzátette: az előválasztás alkalmas volt arra is, hogy érzelmi kötődést alakítson ki, ebben szerinte mindig hiányt szenvedett a balliberális oldal. Az előválasztás tétjének azt nevezte, hogy milyenek lesznek az erőviszonyok, amik politikai alkukkal alakulnak ki, de Horn szerint ezek rendben vannak, még ha kifelé néha rosszul is néznek ki olykor.

Kiemelte: a zavaros, megosztott, időnként bénázó ellenzéknek sikerült az első házi feladatot megoldania, az előválasztással sikerült kihívóként felállni a Fidesz által nehezített pályán. Ugyanakkor az MSZP-vel kapcsolatban hozzátette: a pártnak mostanra más célja sem maradt, mint túlélni, és ez szerinte a politikában megbocsáthatatlan. Hozzátette: az is az előválasztás javára írandó, hogy a zűrös, korrupciós, offshore- vagy karlendítős figurákat kiszórták a választók. 

A Republikon igazgatója kifejtette: Gyurcsány Ferenc nem húzta le a vízbe Dobrev Klárát, mint egy malomkő, Karácsony csetlés-botlásai ellenére van vállalható és értékelhető múltja Budapesten, ahogy Márki-Zay is bizonyított Hódmezővásárhelyen. Horn Gábor szerint mind Márki-Zay, mind Karácsony őszintén hisz abban, hogy a leginkább alkalmas jelöltet kell állítani Orbán ellen.

Legnépszerűbb cikkeink