Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tényleg stagnál a budapesti aktív fertőzöttek száma?

Létrehozva:

Kovács Gábor gépkocsivezető, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének védőruhát viselő munkatársa egy koronavírusos esetnél a főváros XIV. kerületében 2020. december 18-án | Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Érdemes figyelni erre a számra, vagy valójában akár kitalált számokkal is tölthetnék ezt a rubrikát? 

Június 28. és július 2. között 1880 és 1890 közötti napi értékekről 1822-re csökkent a budapesti aktív fertőzöttek száma. Július 5-től azonban 1751 és 1753 között alakult, 12-én hétfőn – a hétvégi adatokkal együtt – 1755 volt ez a járványmutató. Egészen pontosan: hétfőn és kedden 1751, szerdán és pénteken 1752, csütörtökön 1753 aktív fertőzöttet tartottak nyilván. Hogyan lehetséges, hogy a megszokott hullámzást sem mutatták a közzétett adatok?

„Keveset tesztelnek, nem lehet tudni, hogy a tüneteket mutatókon kívül kik kerülnek bele a tesztelési körbe, volt olyan megye, ahol a kormányhivatal értesítette a szolgáltatókat, hogy nem is kell jelenteni a tesztelés eredményét. Az aktív fertőzöttek száma éppen ezért leginkább semmit nem jelent” – nyilatkozta a Pesti Hírlapnak Falus Ferenc, korábbi országos tisztifőorvos. Az aktív fertőzöttek számával, mint a járványmutatóval azonban nem az a fő gond, hogy a pozitív eredmémyek száma mindig elmarad a fertőzöttek valós számától, hanem az, hogy nagy mértékben függ az elvégzett tesztek számától. „Az egyik nap végeztek 4-5 ezer tesztet, a másikon 13 ezret” – hozott példát Falus arra, hogy miért nem ér sokat ez az adat a járvány valós jellemzőinek leírására.

„Teljesen bizonytalanok ezek az adatok. Pozitív teszttel lehet bekerülni a statisztikába, de nem tudni, hogyan kerül ki valaki belőle. Szerintem két hét után egyszerűen kiveszik az embert anélkül, hogy újabb tesztet végeztek volna” – értékelte az aktív fertőzöttek számának nyilvántartását Falus. Szerinte pillanatnyilag annyit tudni a járvány intenzitásáról, hogy a fertőzöttek száma a környezetünkben alighanem alacsonyabb, mint volt mondjuk két hónappal ezelőtt. „Éppen ezért kéne most pontosan követni járvány mutatóit, hogy az új variáns terjedését időben meg lehessen fogni. Most kellene sokkal több tesztet végezni, sokkal alaposabb kontaktuskutatás végezni és most kellene sokkal többet oltani. 2,5 millió embert be kellene oltani augusztus végéig” – vonta le a tanulságot a volt országos tisztifőorvos.

Legnépszerűbb cikkeink