Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Verstappen nyert, de…

Létrehozva:

Fotó: Remko de Waal / ANP MAG / AFP

Az év utolsó futama rég nem látott izgalmakat hozott.

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője lehet a Formula-1 idei világbajnoka, miután a címvédő Lewis Hamiltont az utolsó körben megelőzve győzött az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon. A Mercedes óvása, illetve az annak elutasítását követő fellebbezés határideje miatt azonban a hollandnak még várnia kell az ünnepléssel.

Az év utolsó futama rég nem látott izgalmakat hozott, Hamilton jobban rajtolt és végig vezetett, ám az utolsó néhány kilométeren Verstappen kihasználta gumielőnyét, és a döntő pillanatban lehagyta hétszeres vb-győztes brit riválisát.

A futam – és a szezon – drámai végkifejlete befejezése öt körrel a futam vége előtt ért a célegyenesbe: a versenybíróság egy baleset miatt a pályára küldte a biztonsági autót, Verstappen pedig ekkor azonnal a boxba hajtott új gumikért, Hamilton viszont hiába akart szintén kiállni friss abroncsokért, csapata azt mondta neki a rádión, hogy maradjon a pályán. Ez a végén hibás stratégiai döntésnek bizonyult, az utolsó körre ugyanis a Safety Car az útjára engedte a mezőnyt, Verstappen pedig az új gumikon sokkal gyorsabb volt, mint Hamilton. A holland határozottan meg is előzte riválisát, aki megpróbált visszatámadni, de nem járt sikerrel, így egyelőre nem nyerte meg nyolcadik vb-címét.

Verstappen és Hamilton mögött Carlos Sainz Junior, a Ferrari spanyol versenyzője ért célba harmadikként.

Itt kezdődött a verseny azon része, aminek az aszfalthoz már nem sok köze van: a Mercedes két eset miatt is óvást nyújtott be. A német istálló egyrészt azt kifogásolja, hogy a mindent eldöntő utolsó kör előtt, amikor biztonsági autó volt a pályán, csak azoknak a lekörözött autóknak engedte a versenybíróság a visszaelőzést, akik az élen haladó Hamilton és a több hellyel mögötte lévő Verstappen közé szorultak be, másrészt azzal kapcsolatban is panaszt fogalmazott meg a német csapat, hogy Verstappen megelőzte Hamilton még abban a szakaszban, amikor a biztonsági autó a pályán volt, ez pedig tilos.

A versenybírók négy órával a versenyt követően, helyi idő szerint éjfél után közölték, hogy utóbbi óvásnak nem adnak helyt. További tanácskozás következett, majd a döntnökök közölték, hogy a másik óvást is elutasítják, így Verstappen immár hivatalosan világbajnoknak tekinthető lenne, de a Mercedesnek 72 óra áll a rendelkezésére, hogy fellebbezést nyújtson be, és sajtóhírek szerint ezt meg is teszik, így szerda estig még nem lehetünk biztosak a világbajnok kilétében.

Ha a fellebbezést is elutasítják, amire jó esély van, akkor Max Verstappen végre megünnepelheti világbajnoki címét és pályafutása huszadik futamgyőzelmét (ebből idén tizet szerzett).

A konstruktőrök világbajnoki trófeája a Mercedesé lett, sorozatban nyolcadszor.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink