Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A fényfüzérek háromnegyede veszélyes

Létrehozva:

Karácsonyi díszkivilágítás az érseki palota udvarán Egerben 2020. december 1-jén. | Fotó: MTI / Komka Péter

A fogyasztóvédelmi hatóság idén is elvégzi a fényfüzérek és dekorációs célú világítástechnikai termékek szezonális ellenőrzését.

A kereskedelmi forgalomból mintavételezett termékek több mint háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumának vizsgálatán a problémás árucikkek egyszerre akár hét-nyolc szempontból is kifogásolhatónak bizonyultak. 

Az erről kiadott közleményben hangsúlyozták: a hiányosságon ért karácsonyi díszvilágítási eszközök így nem kevésbé tűzveszélyesek, mint a gyertyák, amíg legalább nem ráznak. „Pedig alaposan betehet az ünnepi hangulatnak, ha osztás helyett oltani kell az ajándékokat” – írták. Az ITM akkreditált mechanikai és villamos laboratóriuma évek óta vizsgálja a szezonális termékeket annak érdekében, hogy a veszélyesek kiszűrésével elejét vegye a baleseteknek.

A laboratórium a bolti kínálatból eddig 31 különböző díszvilágítási füzért és dekorációs célú világítástechnikai terméket vizsgált meg, ezek közül 24 típust talált áramütés- vagy tűzveszélyesnek, vagy egyszerre mindkettőnek. A megbukott termékeknél jellemzően nem csak egy, hanem többnyire hét-nyolc hiba is előfordult. Feltűnően gyakori hiányosság volt, hogy a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el, vagy a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot. Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt bedugáskor a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet. Gyakran ajánlottak kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket. A hiányosságok áramütés, égési sérülés, lakástűz veszélyével fenyegetnek, 21 terméket kell visszahívni a vásárlóktól azért, mert kigyulladhatnak és rázhatnak is. A vizsgálati eredmények a fogyasztóvédelmi portálon megtalálhatók.

A legtöbb veszélyes termék szokás szerint olcsó vegyeskereskedésekből, piaci vagy alkalmi árusítóhelyekről származott. Számos árulkodó jel segít felismerni és elkerülni az otthonunk épségét és családtagjaink egészségét kockáztató bóvlit. A veszélyes termékeken általában nem szerepel a gyártó és importáló neve, márka vagy azonosító jele és címe, nincs típus- vagy modellszámuk, nem tüntetik fel rajtuk a műszaki adataikat, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE jelölés.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, hogy a fényfüzérek vizsgálatát december végéig folytatják, és a jelöletlen, beazonosíthatatlan termékek esetében a hatóság egyre gyakrabban él a teljes veszélyes árukészlet elkobzásának lehetőségével.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink