Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Díszítsünk fát, mint a profik!

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Egy előre összeállított tennivaló-lista segít, hogy stresszmentesen várhassuk a meghitt pillanatokat.

Egy gyönyörű karácsonyfa megszépíti az otthonunkat és az ünnepeket, de a díszítésnek is vannak fortélyai, amikkel a saját hagyományainkat kiegészíthetjük, vagy akár újratervezhetjük a folyamatot. 

Fenyőfavásárlás előtt meg kell hoznunk több döntést: műfenyő vagy igazi legyen, vágott vagy földlabdás, luc- vagy ezüst-, esetleg Nordmann fenyő, ami nevét nem “Normandiáról”, hanem Alexander von Nordmann finn természettudósról kapta, és nálunk is igen népszerű, mert bár nincs illata, de alig hullatja a levelét, az ágai formásak, dúsak, és a színe csodás élénkzöld. Faválasztáskor olyat keressünk, aminek egyenes a törzse és egyenletes az ágsűrűsége, akár sudár, akár dundi fenyőt szeretnénk. Otthon állítsuk a fát egy napra egy vödör vízbe, a szobában pedig a fűtőtesttől minél messzebb. Kicsomagolás után jöhet a formázás: az ágakat lentről felfelé haladva mozgassuk át, húzzuk szét, egyenesítsük ki; így lesz tökéletes a “vászon”, amit feldíszítünk. 

Az évek óta gyűjtögetett díszeinkből bármikor kijön egy eklektikus dizájn, de akár minden évben valaszthatunk új díszítési témát, ami lehet színkombináció (például piros-arany, fehér-ezüst), a természetesség (szárított narancs- és citromkarikákkal, masnival átkötött fahéjrudacskákkal), skandináv, minimalista, virágos, pasztell, de a kedvenc filmünk vagy sportunk is. Az égősor kibogozásával járó stressz elkerülhető, ha már előző évben gondosan, például kartonra feltekerve tesszük el a fényfüzért. Miután ellenőriztük, működik-e, a csúcstól lefelé haladva tekerjük a fára, kissé benyomkodva az égőket az ágak közé. Ha a fa hátulja nem látszik, elég elől cikkcakkban feltenni, körülbelül 30 centi távolságot tartva a vízszintes sorok közt. Ezután jöhetnek az üveggömbök és a díszek, egyenletesen elosztva a fán. A fenyőnk magasságát elfelezve kijön a díszek ideális száma, tehát egy 120 centis fenyőre 60 dísz kerüljön. A látványos térbeli hatásért a nagyobbakat akasszuk a törzs közelébe, a kisebbeket az ágak végére. Végül adjunk hozzá egy kis csillogást girlandokkal, szalagokkal, fényes papírba csomagolt szaloncukorral, és a csúcsdísszel, ami lehet a hagyományos csillag, de diszkógömb vagy egy szép nagy masni is.

Legnépszerűbb cikkeink