Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ötvenezer felett a napi új esetszám Nagy-Britanniában

Létrehozva:

Fotó: AFP / Tolga Akmen

A brit kormány ugyanakkor továbbra sem tervezi korlátozások bevezetését.

A csütörtöki adatok szerint a nyár közepe óta először 50 ezer fölé emelkedett az egy nap alatt regisztrált új koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint csütörtöki adatai szerint az elmúlt 24 órában 115-en, az utóbbi egy hétben 912-en haltak meg országszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben – rja az MTI. A halálozások heti száma 89-cel, 10,8 százalékkal haladta meg a múlt csütörtökön zárult egyheti időszakban regisztrált halálesetekét. A minisztériumi ismertetés szerint jelenleg 8142 pácienst kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel. A halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések száma ugyanakkor továbbra is messze elmarad a nagy-britanniai koronavírus-járvány ez év eleji tetőzésének idején mért szintektől, és az egybehangzó szakértői vélemények szerint ez az oltási kampány egyértelmű sikerét jelzi.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és az üzleti szektor több vezetője a fertőzések számának emelkedése miatt a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott „B terv” életbe léptetésére kérte csütörtökön a brit kormányt. Ez a terv előirányozza a maszkviselés újbóli kötelezővé tételét főleg közösségi létesítményekben, az oltási igazolások kötelező felmutatását nagy tömegeket vonzó helyszíneken és rendezvényeken, az alkalmazottak felkérését arra, hogy ha lehetséges, otthonról dolgozzanak, és általános elővigyázatossági intézkedések folyamatos ajánlását a lakosságnak.

Boris Johnson brit miniszterelnök azonban újságíróknak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: valóban magasak a fertőzési számok, „de továbbra is azokon a paramétereken belül vagyunk, amelyeket a SPI-M (a brit kormánynak járványügyi modellszámításokat végző tudományos testület) az év jelenlegi szakaszára prognosztizált”.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett adatai szerint a 12 éven felüli lakosság 86,2 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 79 százaléknak a második adagot is beadták.

Csütörtökön átlépte a 95 milliót az eddig beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában.

Legnépszerűbb cikkeink