Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nyerésre állnak a pedagógusok

Létrehozva:

Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. | Fotó: MTI / Balázs Attila

A Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma első fokon kimondta, hogy nem jogszerű a tankerületek és más munkáltatók által elrendelt ingyenmunka.

A helyettesítést ezentúl rendkívüli munkaidőként, a rendelkezésre állást pedig ügyeletként kell elszámolni.

A döntés kapcsán Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja az Indexnek elmondta: egy hosszú és küzdelmekkel teli pert sikerült most megnyerni. A bíróság kimondta: a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként, a helyettesítésekre rendelkezésre állást ügyeletként, ha pedig ennek időtartama alatt munkavégzés is történt, akkor azt is rendkívüli munkaidőként kell nyilvántartani és kifizetni.

Emellett az ingyen ellátott helyettesítéseket, illetve az esetleges helyettesítésre elrendelt rendelkezésre állást három évre visszamenőleg ki kell fizetnie a munkáltatóknak. 

A lap kitér arra is, hogy ha a pedagógus nem végez munkát, de készenlétben van, az ügyeletnek minősül. Ezért 40%-os bérpótlékkal tartozik a munkáltató. Ha pedig ténylegesen beküldik a pedagógust helyettesíteni, úgy a helyettesítésre járó illetményen felül a Munka törvénykönyve szerinti 50%-os bérpótlék jár neki, tehát összesen az óradíj 150%-a.

A négy napon belül elrendelt helyettesítés – akár a rendelet szerinti eseti helyettesítés – munkaidő-beosztáson túli, rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyért szintén jár az illetmény fölött az 50%-os bérpótlék.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink