Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A sütőtök karriertörténete

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Régen a földjükön gazdálkodó falusiak téli tápláléka volt a sütőtök.

A kukorica közé vetették a magját, mert ez az igénytelen és sokáig eltartható növény volt a legolcsóbb eledelük.  Kemencében sütötték, és melegen-hidegen ették, de hogy krémlevest is készítettek volna belőle húsos alaplével és pirított tökmaggal, porcelán csészében tálalva – erről nincsenek följegyzések.

Arról viszont igen, hogy a 2. világháború után a budapesti utcák téli életképéhez szervesen hozzátartozott, a sült gesztenyével együtt. Azt is dokumentálták, hogy aki túl sokat evett a forró és édes sült csemegéből, annak még a szeme fehérje is sárga lett a tökben levő sok karotintól.

Ma már a legelegánsabb éttermek őszi-téli étlapjának slágere a sütőtök krémleves, és ennek az időálló alapanyagnak a számtalan feldolgozási formája is. Készítenek belőle desszertet, tortaalapot, éppen a szép sárga színe miatt. Emellett a sült tök sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, és annyi bajra ígér enyhülést, hogy az már szinte gyanús. Mert serkenti a máj működését, hashajtó és béltisztító hatású. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.  Hatásos a megfázásos megbetegedések idején, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is van. 

Szüretelés után nagyon sokáig eláll a tök, de ha már elkezdték a szeletelését, akkor tanácsos  pürésítve tárolni. Ez első ránézésre is a vásárló eszébe ötlik, mert a 6-8 kilós példányokat nem tudja egyszerre elfogyasztani egy család, és még szeletelve sem is férne el egy háztartási hűtőben.

Itthoni karrierjének, és a vele párhuzamosan növekvő árának is jót tett az amerikai halloween ünnep jellegzetes töklámpája. És ahogy a globális népszerűség útjára lépett, úgy ismerhettük meg mi is egyre több fajtáját a hazai piacokon. Mivel a hazai, nagydobosi óriástök nem egy átlagos család esti csemegéje, ezért kelendőbb mostanában a bébitök, a banántök, amit kanadai tök néven is árulnak. Ezek kis méretükkel, hosszúkás formájukkal kényelmesen beférnek a bevásárló szatyorba és a sütőbe is. Ugyanezért kedvelték meg a vásárlók japán hokkaidót és a provence-i muskotály fajtát.

Sokrétű felhasználásához először is meg kell sütni, mert így kapja meg jellegzetes, édes ízét. De ha ivólevet készítünk belőle alma, narancs, citrusok felhasználásával, akkor elég, ha puhára főzzük, és utána  turmixoljuk a gyümölcsökkel. Gyömbérrel, almával is készítik a klasszikus krémlevest, a húsok mellé pedig, gazdagon fűszerezve, köretként is tálalható a tökpüré. Egytálételként rizottó lehet belőle, vagy főtt tésztára tehetjük. Az édességek kedvelői palacsintát, pitét, tortát, kalácsot készítenek belőle, csokimániások pedig olvasztott fehércsokival keverve juthatnak mindennapi nassukhoz.

Legnépszerűbb cikkeink