Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Országszerte tömegek tüntettek a tanárok mellett

Létrehozva:

Elegünk van! A Tanárainkkal vagyunk! – skandálják az emberek. Több tízezren tüntetnek a tanárok mellett országszerte. A fővárosban a Hősök terétől az MTA-ig vonult a több tízezres tömeg.

Mi vagyunk a Grund

A tüntetés végén a tömeg elénekelte a tanársztrájk védjegyének számító Mi vagyunk a Grund című slágert, majd lassan kiürült a tér.

A szakszervezetek újabb sztrájkot jelentettek be

A következő egységes, országos sztrájknap, amit a PDSZ és a PSZ együtt meghirdet, október 27-én lesz. Október 20-án kell majd ehhez jelentkezni az intézményvezetőnél a tanároknak.

Folytatják a tiltakozást

Holnap a Külső-Pesti Tankerülethez mennek tiltakozni. Október 23-án pedig egy nagyobb eseménnyel készülnek a szervezők, 16:00-ra várnak mindenkit a Kálvin térre, ahonnan a Műegyetem rakpart mint történelmi helyszín lesz a cél – jelentette be a PDSZ ügyvivője a színpadon.

A diákok felolvasták Pintér Sándornak írott levelüket

A levélben arról fogalmaztak, hogy Pintér a közelmúltban részt vett több kiváló tanár elbocsájtásában és szégyenteljesen megfenyegettek más tanárokat. Mindezt mélységes sajnálattal vették tudomásul a diákok, különösen, mivel tanárhiány sújtja az országot, ez a tüntetők szerint jogilag és erkölcsileg kritikán aluli. A levél szerint Pintér ezzel rossz példát mutat a diákságnak és a társadalomnak.

„Mi járunk iskolába, de ezt a körülmények megnehezítik, mert a tanárokat fenyegetik vagy kirúgják.Ha folytatja ezt elfogadhatatlan, erkölcstelen és diktatórikus magatartást, a saját állását kockáztatja. Így még az önbe fektetett igencsak csekély bizalmunk is el fog veszni, mivel nem biztosít számunkra megfelelő színvonalú oktatást.”

Megalakult az Egyesült Diákfront

Ezt a szervezők jelentették be. Korábban az Eötvös József Gimnázium végzős diákja, Strbka Anna  mondott beszédet, melyben kifejtette, hogy a pedagógusoknak kézbesített figyelmeztető levelek puszta léte is megalázó és elfogadhatatlan. A diáklány büszke arra, hogy a tanárai bátorságot is tanítottak nekik a kiállásukkal, azzal, hogy „megmutatják, hogy lehet ebben az országban erkölcsös embernek maradni”. A tankerületi vezetők viselkedésére utalva megkérdezte a tömeget: „Meddig tudnak elbújni, meddig tudnak azzal érvelni, hogy ők csupán parancsot teljesítenek?” A tömeg válaszul azt skandálta, hogy:  „Nem hagyjuk”. Ezután az egyik szervező az alábbi négy pontot sorolta fel:

„Azonnal megoldást a tanárhiányra, azonnali béremelést!
Tanítható mennyiségű tananyagot!
Élhetőbb körülményeket az iskolákba, egy iskolában se omoljon le a plafon, legyen elég kréta és megfelelő minőségű menza!
Figyelmet az oktatásra, tényleges nemzeti konzultációt, a diákok, a tanárok, a szakszervezetek és a szakértők bevonásával!”

Régi rigmus, más miniszterelnök

„Elkúrtad!” – skandálja a tömeg a Belügyminisztérium előtt.

Az Akadémia előtt a tömeg vége

Akkora a tömeg, hogy a demonstrálók egy részét az Akadémia előtti térre irányítják. A rendőrök szerint 20:00-ig meghosszabbították a rendezvény biztosítását és a lezárásokat.

„Gyújtsuk fel!”

Ezt skandálja a tömeg. A skandálás annak a hordónak a tartalmára vonatkozik, ami a Belügyminisztérium előtti színpad mellett áll. A hordóba a pedagógusoknak küldött figyelmeztető leveleket dobták bele.

Pintér Sándor bábuk a Belügyminisztérium előtti színpadon

A tömeg megérkezett a Belügyminisztérium elé.  Belügyminisztérium előtti színpadon Pintér Sándort formázó bábuk állnak. A tömeg papírgalacsinokat dobál a Belügyminisztérium előtt álló színpadra, amely mellett két Pintér Sándort formázó bábu áll. A tüntetők dobálják fel melléjük az előtte osztogatott propagandalapok összegyűrt lapjait.

A Belügyminisztérium a cél

Az Oktogonon átvonuló tömeg miatt a Nagykörútnak az érintett szakaszán átmenetileg nem járnak a villamosok és buszok. A diákok hazai oktatást irányító Belügyminisztériumhoz mennek, ahol a tanároknak a polgári engedetlenség miatt kiosztott tankerületi figyelmeztető leveleket akarják elégetni.

Már az Operánál jár a tömeg

Az Oktogonnál a diákok elénekelték a Kossuth-nótát, és az Opera irányába vonultak, miközben azt skandálják, hogy „Szabad ország, szabad oktatás!”

Már a Kodály köröndnél a tüntetők

A Kodály köröndre érve a tömeg elfoglalta a maradék két sávot is, a teljes Andrássy szélességében vonulnak.

Az Andrássy úton kát sávban vonulnak

A belváros irányába tartó két sávon elindultak a tüntetők az Andrássy úton, a kifelé menő sávokban továbbra is autók haladnak. „Fizessétek meg a tanárainkat”, „Szabad ország, szabad oktatás” skandálások hallatszanak. A szemben haladó autósok egy része dudálással fejezi ki egyetértését a tüntetőkkel.

Legnépszerűbb cikkeink