Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Elindult a tanárok gördülő sztrájkja

Létrehozva:

Január 23-tól indul a gördülő sztrájk az oktatásban, azonban eddig nem túl gördülékenyen: a tankerületekből máris az igazgatók megfélemlítéséről kapott híreket az Index.

Az igazgatók megfélemlítési, fenyegetési kísérleteivel indult el január 23-án, a pedagógusok gördülő sztrájkja. Az Index birtokába jutott információk szerint az intézményvezetők több helyen is nyíltan megtiltották a pedagógusoknak a „hangos és látványos akciókat” az iskolákban. Egy, a lap által idézett levél úgy fogalmazott:

„Megkezdődött az intézményvezetők befenyítése, senki semmilyen módon nem fordulhat a nyilvánossághoz, a sajtóhoz. Az egyik iskola a sztrájknapján online streamelt órákat akart tartani az oktatásüggyel kapcsolatban sajtóközvetítéssel. Megtiltották. Azt mondták a vezetőknek, hogy ahol a törvényes sztrájkon felül bármilyen esemény vagy a média felé információátadás lesz, ott menesztik az intézményvezetőt. Ezt már tényleg nem lehet szó nélkül hagyni”.

Egy másik pedagógus pedig arról számolt be, iskolájukban már pénteken jelezte az intézményvezető, hogy semmiféle más akcióra nincs lehetőség a törvényes, és az elégséges szolgáltatás biztosítása mellet zajló sztrájkon kívül. Ez alatt azt értik, hogy sem csoportképet, és transzparenseket tartó diákokat és tanárokat sem akarnak látni.

„Mi csütörtökön sztrájkolunk, akciózunk, de így már lehet, csak csendben, sajtóhír nélkül. Eljött az idő, hogy végre szolidaritást mutasson a társadalom” – fogalmazott a pedagógus.

A pedagógus-szakszervezetek kezdeményezésére január 23. és január 31. között úgynevezett „gördülő sztrájkra” kerül sor a közoktatásban. Ez azt jelenti, hogy sztrájkot folyamatosan, hét napon át folytatják. A közoktatás mellett pedig a szakképzésben tanítók is csatlakoztak az akcióhoz. Az elmaradt, illetve elégtelen béremelés mellett a tanárok az oktatás nagyobb szabadságát és autonómiáját, és a több megbecsülést is célul tűzték ki.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Diákok érkeznek a Teleki Blanka Gimnáziumba 2021. szeptember 1-jén, az iskolakezdés napján. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink