Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Célegyenesben Ferihegy visszavásárlása

Létrehozva:

A SkyCourt váró a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján 2019. március 12-én. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szerint az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van.

Közösen tette le a szerbiai Horgoson Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Szabadka–Szeged vasútvonal felújításának alapkövét. Utóbbi itt beszélt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvásárlásáról.

Az új vasúthálózat lehetővé teszi majd, hogy 35 perc alatt elérjünk Szegedről Szabadkára, és fordítva. Egy 150 éves vasútvonalat akarnak felújtani, de mégis alapkövet tettek le, amit annak a szimbólumául szántak, hogy a szerbek és a magyarok egy új jövő építésébe kezdenek. Orbán Viktor horgosi beszédében arról szólt, hogy „együtt erősebbek vagyunk”, ezért szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, a stratégiai együttműködést és a szövetségről szóló megállapodást – számolt be róla a vajma.info.hu.

A magyar miniszterelnök szerint a történelem kettévágta a vasútvonalat és ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek. Hozzátette: bár itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lent délen, és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. „Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama” – jelentette ki.

A magyar miniszterelnök kitért a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvásárlására is: szerinte az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes visszavásárolni is. A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat. A kormány azután tehette meg ezt az ajánlatot, hogy még a nyáron visszautasítottak egyet a reptér tulajdonosai, az alacsony árra hivatkozva – ahogy azt a Pesti Hírlap is megírta. Megegyezés egyelőre ugyan nincs, de az új áron minden bizonnyal el fogják adni a tulajdonosok a repteret, ami így akár még a választások előtt állami tulajdonba kerülhet. A magyar kormány 4 milliárd eurót, átszámítva körülbelül 1500 milliárd forintot ajánlott a Budapest Airport tulajdonjogáért.

Aleksandar Vucic szerb elnök beszédében úgy fogalmazott: a magyarok és a szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszor erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink