Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nyolcszázezer gyorstesztet kaptak a háziorvosok

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. 

A háziorvosok eddig is végeztek gyorstesztet, de most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül. A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt – hívja fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu.

Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés, a hirtelen szaglásvesztés, vagy az ízérzés zavara. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet.

Továbbá minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, amikor a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, vagy szociális dolgozó, vagy szociális gondozott, vagy szoros kontaktja igazolt koronavírus-fertőzöttnek, avagy járóbeteg- vagy fekvőbeteg ellátásra szorul.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor végezze el az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben. A körülmények figyelembe vételével azonban dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst a rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-tesztre is, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor otthoni mintavételezéssel a PCR-tesztet továbbra is elvégzi a mentő a háziorvos megrendelésére. A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók. 

Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

A légúti tünetekkel rendelkező pácienseket továbbra is arra kéri a kormány, hogy lehetőleg előzetesen telefonon jelentkezzenek háziorvosuknál, aki kikérdezésüket követően eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, illetve szükség esetén megszervezi a tünetes rendelői betegvizsgálatát, szükség esetén pedig kórházi ellátását is.

Legnépszerűbb cikkeink