Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szicíliában újra maszkot kell viselni az utcán

Létrehozva:

Távolsági busz Szicíliában | Fotó: Myriam Tirler / Hans Lucas / AFP)

Ötvenöt szicíliai városban tették ismét kötelezővé a maszk viselését az utcákon a koronavírus delta variánsának terjedése és az alacsony átoltottság miatt. 

Az olasz tartomány elnöke, Nello Musumeci nehéz, de szükséges lépésnek nevezte az ismételt szigorítását, és véleménye szerint ezen felül egyes szakmai ágazatokban a védettség megszerzését is kötelezővé kell tenni.

A rendelkezés ma lép életbe, és egyelőre szeptember 6-ig marad érvényben. A maszkviselést 12 éves kor fölött mindenki számára, beltéren és szabadtéren egyaránt. Ezzel párhuzamosan felfüggesztették a csoportos programokat, valamint a tömegrendezvényeket. A családi rendezvények, például esküvők esetében a résztvevők kizárólag előzetes teszteléssel lehetnek jelen.

Az intézkedés kisebb és közepes nagyságú városokat érint, közöttük van a 24 ezer lakosú Noto, valamint a római kori mozaikjai miatt sűrűn látogatott Piazza Armerina is. Három önkormányzat területén a közepes fokozatú besorolást vezették vissza, ott a vendéglátás csak elvitelre dolgozhat, és bezártak a múzeumok is.

Nello Musumeci azt nyilatkozta, hogy a szigorítások oldásához a szicíliaiak 70 százalékának meg kell kapnia a védőoltás első adagját. Az ötmillió lakosú szigeten most kevesebb mint 60 százalék azoknak az aránya, akik legalább egy adag vakcinát már megkaptak. Helyi orvosok korábbi magyarázata szerint a szicíliaiak babonás előítéletek miatt mondanak nemet a vakcinázásra. Olaszországban itt a legalacsonyabb a lakosság oltottsági aránya.

Az utóbbi egy héten 100 ezer lakosra 150 beteg jutott, megteltek a kórházak ellátásra szoruló betegekkel, akik kivétel nélkül a fertőzőbb delta vírusvariánst kapták el.

A Siracusa-közeli, több mint 22 ezres Lentiniben az utóbbi napokban több mint kétszeresére emelkedett a napi esetszám: több tízfős családokat helyeztek karanténba, bezártak a boltok, éttermek, mivel nincsen elég egészséges ember, aki működtetné őket.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink